ЕС още не може да реши за отлагането на Brexit

Франция настоява излизането на Великобритания от Блока да се отложи до 15 ноември, а не до 31 януари догодина

Снимка: БТА
10:49 24.10.2019
Европейският съюз все още не може да вземе решение до коя дата да е новото отлагане на Brexti. Очакваше се представителите на страните членки на Блока снощи да решат относно поредното отлагане на излизането на Великобритания, но засега няма напредък в обсъжданията им.

В сряда вечерта представителите на страните от ЕС проведоха среща в Брюксел, където решиха, че Блокът трябва да одобри искането на Лондон за ново отлагане, но не можаха да постигнат консенсус колко време още да бъде отпуснато на Великобритания, пише Bloomberg. Докато някои страни членки са съгласни на британските политици да бъдат предоставени още три месеца време (до 31 януари 2020 г.) да одобрят споразумението за Brexit, Франция настоява отлагането да е по-кратко – до 15 ноември. Планира се европейските представители да вземат окончателно решение на следващата си среща утре.

Миналата събота британският премиер Борис Джонсън бе принуден от депутатите в Лондон да поиска ново отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, тъй като не успя да събере достатъчна подкрепа за ратифицирането на споразумението за Brexit. Джонсън изпрати до Брюксел две писма. Едно, в което поиска отлагане на Brexit, но което не подписа лично. И второ, вече подписано от него, в което заяви, че ново отлагане на излизането на Великобритания от ЕС е безсмислено и дори вредно за британската политика. Именно затова позицията на Париж удължаването на престоя на Великобритания в ЕС да е до 15 ноември би могла да е от полза за британския премиер, който настоява за бързо одобрение на договорения от него преработен вариант на споразумението с Брюксел.

На фона на продължаващата неяснота от страна на ЕС по темата за поредното отлагане на Brexit Джонсън заяви, че ако излизането на Великобритания бъде отложено чак за 31 януари, то той ще насрочи предсрочни парламентарни избори. Той увери, че цялото, оглавявано от него, правителство подкрепя това негово намерение.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | Борис Джонсън | излизане на Великобритания от ЕС | споразумение за брекзит | отлагане на Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини