ЕС ще пълни дупките в бюджета с нови данъци

Шарл Мишел предложи седемгодишен бюджет на ЕС от 1.074 трлн. евро

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет
Шарл Мишел, председател на Европейския съвет
Снимка: БТА
17:48 10.07.2020
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага въвеждането на нови такси и данъци, постъпленията от които Европейският съюз (ЕС) да използва, за да подкрепи ударения от кризата бюджет. Става дума за налози върху пластмасата за еднократна употреба, въглеродните емисии и интернет компаниите. 

Мишел мотивира идеите си с думите, че „кризата с COVID-19 поставя пред Европа предизвикателство с исторически размери“. 

Предложеният налог върху пластмасата за еднократна употреба би носил на европейската хазна около 3 млрд. евро годишно, изчислява Шарл Мишел. Той настоява данъкът да бъде въведен до януари 2021 г.

Проектът на председателя на Европейския съвет предвижда още „механизъм за регулиране на въглеродните емисии“, който да бъде готов до началото на следващата година, както и вече тиражирания „дигитален данък“ за технологичните компании, който да бъде въведен в началото на 2023 г., предава още Financial Times. 

Мишел изложи идеите за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване по време на пресконференция в петък. Това се случва в навечерието на първата физическа среща на европейските лидери идната седмица.  

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишен бюджет от 1.074 трлн. евро и фонд за възстановяване от 750 млрд. евро за икономики, засегнати от пандемията. Мишел предлага 2/3 от фонда да е под формата на безвъзмездна помощ, а останалата 1/3 – заеми. 

Пандемията от COVID-19 е поредното голямо предизвикателство за ЕС, който се бори с дълговата криза преди десетилетие, хаотична масова имиграция, а сега е травмиран и от напускането на Великобритания. В контекста на Brexit и свързания с него икономически шок, Мишел предлага кризисен резерв от 5 млрд. евро. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | данъци | бюджет | Brexit | Шарл Мишел | пластмаса | дигитален данък | резерв