Фандъкова представя законодателни мерки срещу презастрояването

Столичният кмет ще направи предложенията си с главния архитект Здравко Здравков пред регионалния министър Петя Аврамова

08:48 13.11.2019
След като днес положи клетва за четвърти мандат като кмет на София, Йорданка Фандъкова заедно с главния архитект на столицата Здравко Здравков ще направят предложения за борба с презастрояването в града. Това обяви Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й предложенията за промени в Закона за устройство на територията, Закона за устройство и застрояване на Столична община и в някои наредби ще бъдат внесени днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Сред предложените промени, които ще бъдат внесени във ведомството на министър Петя Аврамова е да се увеличат отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. Тази мярка трябва да защити междублоковите пространства.

Друга идея на Фандъкова е да се въведе краен срок за реституционните процедури до декември 2020 г. Така столичният кмет смята да спре придобиването на имоти чрез фиктивни реституционни претенции. Заради няколко подобни случая се стигна до конфликти и протести в „Младост“ и още няколко столични райони. Екипът на Фандъкова същевременно ще започне и работа по промяна на общия устройствен план на града.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | Йорданка Фандъкова | Здравко Здравков | нови строежи | Петя Аврамова | мерки срещу презастрояването

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини