Финансовите министри на ЕС заплашват да блокират Libra на Facebook

Те настояват за изчистване на регулаторната среда

Снимка: Pixabay
19:11 05.12.2019
Частни цифрови валути, като Libra на Facebook, не трябва да бъдат допускани в Европейския съюз (ЕС), докато рисковете, които те биха могли да представляват, не се адресират ясно. Около това мнение се обединиха финансовите министри на държавите членки, предава Reuters и допълва, че развръзката само потвърждава приетата по-рано твърда линия по този въпрос от страна на Блока. 

Още с представянето на Libra през юни тази година регулаторите изразиха притеснения 
от възможните ѝ негативни въздействия върху финансовата система. 

Никоя глобална „stablecoin“ система (стабилна валута – такава, която е подкрепена от традиционни пари, като долара и еврото например, или други ценни книжа; криптовалутите и Bitcoin не са  такива, бел.р.) „не трябва да започва да функционира в ЕС, докато правните, регулаторните и надзорните предизвикателства и рискове не бъдат адекватно идентифицирани и решени“, заявиха министрите в съвместно изявление.

Заради натиска на регулаторите около една четвърт от първоначалните поддръжници на Libra, включително гиганти в разплащанията като Mastercard и Visa, се оттеглиха от проекта. Към момента членовете на Libra Association, базираната в Женева управляваща проекта организация, наброяват 21, заедно със самата Facebook. Според последните планове цифровата валута на социалната мрежа се очаква да стартира до юни 2020 г. 

Междувременно европейските финансови министри заявиха, че може да разгледат правилата на ЕС за регулиране на криптовалутите и стабилните монети като част от глобален план. Еврокомисията вече работи по нов регламент, заяви еврокомисарят по финансите Валдис Домбровскис пред ресорните министри в Брюксел.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | валута | facebook | дигитална валута | Libra