Фирмите да плащат първите 5 дни от болничните, иска КТ „Подкрепа“

Предложението ще бъде изложено на следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

17:20 20.11.2019
Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще предложи първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите. Това обяви на брифинг в парламента Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", след провелата се работна среща с парламентарната група на "Воля".

Партениотис обясни, че предложението ще бъде направено по време на следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „На предстоящия НСТС ние ще поискаме периодът, който да бъде покриван от работодателите, да бъде увеличен от три на пет дни. Нещо, което като позитивна практика наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС“, каза той.

Партениотис обясни, че мярката първите три дни от болничния да са за сметка на работодателите е била съпътствана с други отстъпки от страна на тогавашното правителство на Сергей Станишев.

„Тогава именно през 2008 г. беше намалена осигурителната тежест на 6.5 пункта, беше въведен плоският данък, беше въведено увеличение на пенсиите с 10 процента. Част от тези мерки се свързваха с опцията работодателят да поеме първите три дни“, коментира вицепрезидентът на синдиката.

КТ „Подкрепа“ и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) остават в стачна готовност във връзка с обявеното, но засега невнесено предложение, първият ден от болничните да не бъде платен от работодателя от 1 януари 2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: КНСБ | фирми | компании | работодатели | синдикати | КТ Подкрепа | болнични листове | Конфедерация на труда