Франция намалява обезщетенията за безработни

Очаква се промените да спестят 3,4 млрд. евро за 3 години

Снимка: БТА
15:52 01.11.2019
Франция намалява с 30% обезщетенията на работниците, които са взимали по-висока заплата от 4500 евро на месец, а търсещите работа ще взимат средно по 1000 евро на месец за две години. Максимумът, който могат да взимат по-заможните работници при безработица, е 6615 евро на месец. Това са част от мерките на президента Еманюел Макрон за съжияване на пазара на труда и икономическия растеж в страната, предадоха световните агенции. 

Новите правила предвиждат и увеличаване до 5 години на времето, което хората трябва са работили за бившия си работодател, за да получават обезщетение при безработица, или да представят своя идея за стартиране на бизнес. 

Също така самонаетите работници ще могат да искат обезщетения от 800 евро на месец в продължение на шест месеца. До момента те не са имали право на обезщетение. 

Очаква се промените да спестят 3,4 млрд. евро за 3 години и да намалят безработицата във Франция. Това лято тя се понижи до 8,5%, но въпреки това остава сред най-високите в ЕС.

Сред мерките, които предвижда френският президент, са намаляване на размера на пенсиите и увеличаване на възрастта за пенсиониране. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мерки | безработица | Франция | обезщетения | Макрон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини