Франция поглежда към политика на Шарл дьо Гол за справяне с кризата

Класовата борба започва да се появява отново, а Макрон е решен да увеличи доходите на нископлатените работници

Снимка: БТА
19:10 24.05.2020

Френски министър призова за възраждане на икономическите политики на Шарл дьо Гол за предотвратяване на социална криза след дълбоката рецесия, предизвикана от коронавирус епидемията, предава Bloomberg.

Жерал Дарманин, министърът на бюджета на страната, заяви, че правителството на президента Еманюел Макрон трябва да разшири използването на механизмите, създадени от Дьо Гол през 60-те години за разпределяне на повече капитал и печалба на работниците.

„В свят в криза споделянето на богатството е от ключово значение. Ако се превърнат в акционери, служителите ще имат много по-голямо влияние и по-голяма разходна сила. Това е решение да се отговори на класовата борба, която се появява отново“, казва Дарманин в интервю за френския неделен вестник Journal Du Dimanche.

Епидемията, блокирането на икономиката и последвалата рецесия принуждават правителствата по света да преразгледат своите икономически модели. При загуба на милиони работни места за кратко време нараства рискът от внезапен скок на неравенството и бедността. Социалните рискове са особено остри във Франция, където движението на „Жълтите жилетки“ протестираше срещу неравенството и ниските доходи далеч преди избухването на Covid-19.

Бюджетният министър разкри, че е говорил с Макрон за идеята. Президентът вече e дал знак, че възнамерява да направи повече за увеличаване на доходите на нископлатените работници от доставчиците до медицинските сестри, след като пандемията подчерта ключовата им роля в обществото.

Дарманин заяви, че идеите на Дьо Гол за съчетаване на интересите на работниците и бизнеса никога не са реализирани изцяло, въпреки данъчната реформа през миналата година, която насърчи компаниите да използват механизми за разпределяне на печалбата и капитала.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | безработица | Франция | Еманюел Макрон | френска икономика | класова борба | социална криза