Франция удари Apple с €25 млн. глоба заради забавянето на iPhone

Компанията е виновна, че не е информирала за последствията от актуализирането на iOS

Снимка: БТА
14:22 07.02.2020
Американският гигант Apple получи солена глоба в размер на 25 млн. евро във Франция заради заблуждаване на потребителите за забавени iPhone-и. 

Санкцията е наложена от органа за защита на потребителите в петък. Тя идва след жалба на неправителствена организация, бореща се срещу нелоялните практики на производителите да забавят умишлено устройствата. 

В случая става дума за това, че Apple не е информирала потребителите си, че актуализирането на операционната система на iPhone води до забавяне на работата му. 

„След като не можеха да се върнат към по-стара версия на операционната си система, много потребители бяха принудени да сменят батериите си и дори да си купят нов телефон“, коментира генералният директор на дирекция за контрол на конкуренцията, потребителите и контрол на измамите (DGCCRF), към министерството на икономиката, цитиран от Politico.

В разследването си DGCCRF не намери доказателства за „планирано амортизиране в правния смисъл на термина“, казват от министерството на икономиката. Проблем обаче е, че потребителите не са били информирани за това, че телефоните им може да станат по-бавни след актуализацията на iOS. 

Затова Apple бива призната за виновна в подвеждаща търговска практика на база на допуснатия пропуск. 

„Глобата в размер на 25 милиона евро, съобщена на Apple, правилно напомня на компаниите за тяхната отговорност да продават безопасни и устойчиви продукти на потребителите“, каза Агнес Паниер-Рунахер, младши министър в министерството на икономиката.

Говорителят на Apple заяви: „Нашата цел винаги е била да създадем безопасни продукти, които са оценени от нашите клиенти, и да гарантираме, че iPhone издържа максимално дълго, е част от това. Щастливи сме с резултата с DGCCRF“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | глоба | Франция | iOS | забавяне на iPhone