Гейтс обясни защо Android царува на мобилния пазар, а не Microsoft Mobile

Милиардерът хвърли вината върху историческото съдебно дело срещу Microsoft през 90-те години

19:27 08.11.2019
Операционната система на Google – Android, е най-широко използваният софтуер за смартфони в света днес, но основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че това нямаше да е така, ако неговата компания не бе ударена от мащабно антитръстово дело в края на 90-те години на миналия век. 

Лошо стеклите се обстоятелствата за софтуерния гигант са му попречили да е по-фокусиран върху създаването на собствената операционна система. Ако не са били те, „вместо да използвате Android днес, щяхте да използвате Windows Mobile”, изтъкна Гейтс по време на конференцията DealBook на New York Times в Ню Йорк тази седмица, цитиран от Business Insider. 

„О, ние бяхме толкова близо!“, възкликна Бил Гейтс, обвинявайки разсейването покрай историческото дело. По думите му изоставането на Microsoft е било само от три месеца. 

Милиардерът визира съдебното дело на американското правителство срещу Microsoft, което стартира през 1998 г. и приключи през 2001 г. със световно споразумение, задължаващо гиганта да предоставя информация, полезна на други компании в разработването на конкурентни програмни продукти, съвместими с Windows. Искът бе заведен въз основа на твърдения за незаконен монопол и съответно несправедливо предимство на операционната система Windows PC. По онова време Microsoft доминира пазара на софтуер. 

Въпреки закъснялата стъпка, Microsoft все пак създаде своя мобилна операционна система (Windows Mobile), както и серия от смартфони. Това се случи, след като придоби бизнеса за телефони на Nokia в опит да тръгне по утъпкан път на пазара. Сформираното през 2014 г. дъщерно дружество преустанови дейност в края на 2017 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | съдебно дело | софтуер | Android | бил гейтс | операционна система | Microsoft Mobile

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини