Google предупреди собствениците на Huawei за опасни приложения

Новите устройства на китайската марка не разполагат с основни приложения на Google

Снимка: БТА
17:47 24.02.2020
Google предупреди собствениците на по-новите смартфони с марка Huawei да не свалят приложенията ѝ по странични пътища – различни от Google Play магазина, защото сигурността им може да е компрометирана. Призивът идва непосредствено преди обявяването на най-актуалните модели на китайския бранд. 

Последните устройства Huawei са лишени от достъп до магазина за приложения Google Play, както и от изключително популярните апликации като Gmail, YouTube, Google Maps (всички собственост на Google). 

Забраната за използване на оригиналните софтуерни продукти на Google обаче не спира някои потребители да потърсят начин как да си ги свалят по други канали, които обаче са непроверени и крият заплахи. 

Сега Google предупреждава, че ръчното инсталиране на файлове с приложения, намерени в онлайн пространството, представлява „висок риск“ за сигурността, тъй като те може да са били фалшифицирани. 

Според анализатора на CCS Insight Бен Ууд Google има право да алармира хората за това, че въпросната практика е „рискована“. „Освен ако не сте 100% сигурни в целостта на приложението, рискът не си заслужава“, коментира той пред BBC. 

А защо? 

Рестрикциите за ползването на приложенията на Google датират от май 2019 г., когато правителството на САЩ постави Huawei в своя тъй наречен „черен“ списък. Присъствието в него силно ограничава възможността за продажба на американски софтуерни и хардуерни продукти на китайската компания. 

Google е собственик на операционната система Android за смартфони и по този начин пряко засегна Huawei, чийто устройства я ползват. Новите телефони на китайския бранд могат да ползват софтуера с отворен код, но не и мобилните услуги, към които спадат приложения като Gmail и Google Maps. Всичко това прави продуктите на Huawei непривлекателни за западните потребители. 

Американският гигант все още предоставя защита и актуализации на по-старите телефони, пуснати преди наложените рестрикции през миналата година. Междувременно обаче компанията получава множество запитвания от потребители относно новите устройства на Huawei. Затова сега Google излиза с официална позиция и съвети. 

Каква е ситуацията? 

Новите устройства на Huawei не може да бъдат сертифицирани по програмата „Play Protect certified” и съответно Google няма как да им предостави основните си приложения. Въпросната програма представлява „строг преглед на сигурността и тест за съвместимост“ и всеки производител на Android, използващ услугите на Google, трябва да премине през този процес.

А ограниченията за търговия в САЩ означават, че Huawei не може да направи това и да получи лиценз за ползването на Google Mobile Services (GMS). 

„Много измамници ще видят в затрудненията на Huawei възможност да застрашат със злонамерен код смартфоните на хората“, обяснява Ууд. Според него е „огромен риск“ за потребителите да претърсват мрежата за APKs файлове (Android файлове), които да им предложат липсващите услуги на Google. 

Гледната точка на Huawei

Huawei категорично отрича всякакви неправомерни действия, които може да са я поставили в полезрението на американските власти и смята, че ограниченията са предназначени да защитят американските технологични компании от конкуренцията ѝ.

Компанията е обвинена в редица нарушения, като рекет и кражба на търговски тайни, както и в предоставянето на „задни“ вратички, през които властите в Пекин да извършват кибершпионаж. 

За потребителите обаче е трудно да разберат, че Huawei всъщност е обект на геополитическото напрежение между САЩ и Китай, обръща внимание Ууд.  

Въпреки предизвикателствата Huawei успя да задържи добрите си позиции през 2019 г. и остана един от най-добрите трима производители на мобилни телефони наред Apple и Samsung. Китайският гигант държи между 15% и 20% от пазара. Част от причината, разбира се, е популярността на марката в родния Китай, най-големият пазар на смартфони. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Android | приложения | Gmail | google maps | Huawei | опасни | сваляне | Googlem Mobile Services | GMS

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини