Горанов: Загубихме там, където не победихме

Мая Манолова е социален експеримент, „Демократична България“ са либерални анархисти, смята финансовият министър

Снимка: Economic.bg/Архив
08:31 04.11.2019
Загубихме там, където не победихме. Загубихме в Русе и Благоевград. Това каза финансовият министър Владислав Горанов, който коментира пред bTV резултатите от местните избори.

„Камбитов в годините е натрупал напрежение. Независимо от всички материални неща, които се направиха, градът е почти изцяло обновен, очевидно не можеш да купиш хората само с материалните придобивки. Натрупано е напрежение в местния бизнес“, каза Горанов.

Според него тези избори са показали, че вече бившият втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов, не е имал толкова голямо влияние, колкото му беше приписвано. „Ролята на Цветанов се преекспонира. Той беше енергичен партиен функционер. Но няма интрига“, каза финансовият министър.

Според него обвиненията за масово купуване на гласова на тези избори, според някои оценки купеният и контролиран вот е достигнал 25%, са безпочвени. „Когато губиш, най-удобната тактика е да обвиниш съдията. Колко гласове трябва да купиш в София, за да спечелиш изборите?“, попита реторично Горанов.

Той също така смята за голям успех, че ГЕРБ увеличават кметовете си от 130 на 140. „Първа политическа сила сме навсякъде в областните центрове, освен в Пазарджик“, каза министърът. Той обаче потвърди тезата от снощи на премиера Бойко Борисов, че на някои места кметовете на ГЕРБ с действията си губят доверието на хората. „Стигнахме време, когато хората да подкрепят ГЕРБ, а не представителите ни по места“, каза още той.

По отношение на Мая Манолова, която остана на по-малко от 5 пр. пункта след Йорданка Фандъкова в София, той смята, че „тя е болезнено амбициозна, София щеше да и е тясна. Нейните амбиции са много по големи“.

„Тя мислеше от тук да превзема държавата, добре е, че ще има допълнително време да се подготви“, заяви Горанов. „Ако добавим нейната енергия в енергийната система на България, ще трябва да спрем АЕЦ „Козлодуй“. Но въпросът е дали си честен с избирателите. Голяма част от опита ѝ в политиката е свързан с предизборни манипулации“, добави той.

Също така Горанов я нарече „социален експеримент“. „Социален експеримент е, защото е човек, който не е управлявал нищо и иска да управлява най-големият град в България. Тя е и поддръжник на други експерименти в политиката“, добави министърът.

Горанов нарече хората в „Демократична България“ „либерални анархисти“, тъй като те подкрепиха Мая Манолова на втори тур. „Наричам така тези, които се смятат за десни, но гласуват за Мая Манолова, която дори не е лява. Скоро ще разберем какъв проект ще направи“, каза още той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини