И Конгресът одобри пакета от $2 трлн., остава Тръмп да го подпише

След повече от три часа дебати

Снимка: БТА
19:47 27.03.2020
Камарата на представителите прие в петък Закона за помощите и облекченията заради коронавируса и  икономическата сигурност, или Закона CARES, като преие мерките за стимулиране на стойност 2 трилиона долара. Сега проектът отива в Белия дом, за да го подпише президентът Доналд Тръмп и да влезе в сила, съобщава "Бизнесинсайдър".

Законодателството беше прието след повече от три часа дебат. Помощите, заложени в него, включват директни плащания от 1200 долара до милиони американци, доълнителни обезщетения за безработица и стотици милиарди долари заеми за бизнеса.

Около една четвърт от сумата по закона е заделена за по-големи компании. Но на фирмите, които се възползват, ще им бъде забранено да изплащат дивиденти на акционерите или да изкупуват обратно акции до една година, след като изплатят заемите си. Компаниите също ще бъдат принудени да ограничат компенсациите на ръководните си органи.

Президентът аплодира закона - най-големият пакет за икономическа помощ в съвременната история на САЩ - и заяви по-рано тази седмица, че ще подпише законодателството, което Сенатът прие единодушно с 96 гласа в сряда.

Тръмп обеща да подпише законодателството „незабавно“. Въпреки че не е ясно колко бързо правителството ще отпусне част от парите като заемите за малък бизнес, Белият дом и представители на Конгреса заявиха, че някои граждани ще получат директни плащания в размер до 1200 долара в рамките на три седмици.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | САЩ | мерки | помощ | стимули | Конгрес | Камара на представителите | коронавирус