И през октомври чуждите инвестиции са отрицателни

За деветте месеца на 2019 г. обаче ПЧИ растат със 150% на годишна база

Снимка: Pixabay
За втори пореден месец общите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са отрицателни, сочат предварителните данни на БНБ. Статистиката показва, че инвестираният дялов капитал е на минус с 2.7 млн. евро през септември, а дълговите инструменти намаляват с 89 млн. евро. Данни за реинвестираната печалба все още няма.

Като цяло за деветте месеца общите инвестиции са 714.7 млн. евро, което е със 150% повече, отколкото през миналата година за същия период. Нарастването, регистрирано сега, идва след голяма ревизия на данните за периода юли-септември, каквито националната банка прави регулярно при постъпване на допълнителни данни.Продължава тенденцията от последните три години инвестициите да са основно под формата на дългови инструменти. Това са пари, които компаниите майки отпускат на дружествата с мажоритарна чужда собственост в България. В последствие тези средства, които се използват обикновено за разширяване на съществуващо производство, но могат да се ползват и за текущи разходи, трябва да бъдат върнати. Такова връщане се вижда през последните два месеца – 70 млн. евро през август и 90 млн. евро през септември. Но като цяло за периода януари-септември данните показват увеличение до 1.12 млрд. евро.

При дяловия капитал, който показва желанието на нови компании да правят дългосрочен бизнес в България, има положително развитие през 2019 г., с изключение на януари и септември. През останалите месеци статистиката отчита ПЧИ в размер между 3 и 33 млн. евро месечно. Това обаче не може да компенсира изтеглянето на 467 млн. евро през януари. Тогава Банка ДСК върна 600 млн. евро на унгарската OTP Bank, които беше получила месец по-рано във връзка с придобиването на Societe Generale Експресбанк. В крайна сметка минусът при подсектор „дялов капитал“ е над 330 млн. евро за деветмесечието.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е отрицателна и възлиза на 72.1 млн. евро, при положителна стойност от 215.1 млн. евро за януари-септември 2018 г.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари-септември 2019 г. са от Холандия (323.4 млн. евро), Германия (260.1 млн. евро) и Обединеното кралство (142.4 млн. евро).


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: преки инвестиции | ПЧИ | чуждестранни инвестиции | чужди инвестициии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини