Имотният пазар в Китай се възстановява от кризата и цените тръгнаха нагоре

Продажбите на имоти в Китай са скочили през май с най-бързия си темп от юли 2018 г. насам

Снимка: pixabay
20:01 15.06.2020

Цените на имотите в Китай се повишиха средно с 0.5% в 70-те най-големи града в държавата през месец май спрямо април, показват изчисления на Reuters. Пазарът на имоти е един от ключовите двигатели на втората по големина икономики в света. Като повечето икономически отрасли и имотния пазар беше силно повлиян от коронакризата, но отчетеното повишение на цените е знак, че той започва да се възстановява.

Но Пекин все още се въздържа от изполването на пазара на недвижими имоти като краткосрочен стимул за икономиката. Китай ще се придържа към принципа, че „къщите са за живеене, а не за спекулации“ и ще прилага специфични за града политики за пазара на имоти, заяви премиерът Ли Къцян в свои доклад в края на месец май.

Междувременно инвестициите в недвижими имоти и продажбите в Китай са се ускорили през май, което показва, че инерцията продължава в момент, когато имотният сектор постепенно се възстановява от въздействието на коронавирусната пандемия. Инвестициите в недвижими имоти през май са нараснали с 8.1% спрямо година по-рано, като ръстът се е ускорил спрямо 7% предходния месец, сочат изчисления на Reuters на база данните на Националната статистическа служба.

През първите пет месеца на годината инвестициите в имоти са намалели с 0.3% на годишна основа, което е далеч по-малко в сравнение с предходните месеци, тъй като икономиката започва бавно да излиза от блокадата заради коронавируса. Потреблението обаче остава слабо на фона на загубата на работни места и опасенията от втора вълна на заразата. Продажбите на имоти по разгъната застроена площ са скочили с 9.7% през май, най-бързия темп от юли 2018 г. насам. За сравнение през април те намаляха с 2.1%.      
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | Китай | криза | имоти | недвижими имоти | пазар на имоти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини