Тръмп подготвя инфраструктурен план за 1 трлн. долара

Белият дом иска да подкрепи икономиката със строителство на пътища и мостове

Тръмп подготвя инфраструктурен план за 1 трлн. долара

Снимка: БТА

1764 ~ 1 мин. четене

Администрацията на Тръмп подготвя инфраструктурен план на стойност 1 трлн. долара в опит да се върне към живот най-голямата икономика в света, съобщи Bloomberg.

Предварителната версия на Министерството на транспорта предвижда повечето средства да бъдат насочени към проекти като пътища и мостове, но също така ще бъдат отделени пари за 5G безжична инфраструктура и широколентов достъп в селските райони на страната, пише още изданието, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Проектопланът се идва в момент, когато Демократите и Републиканците обсъждат времето и обхвата на по-голям пакет от стимули за американската икономика, затънала в рецесия заради национални блокировки, въведени в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Демократите са предложили собствен план за 500 млрд. долара за инфраструктурно финансиране за пет години. Не е ясно какъв е срокът на предложението на администрацията на Белия дом или как ще се финансират програмите.

Белият дом отказа да коментира конкретно плановете на администрацията.

Тръмп настоява да ускори икономиката на САЩ, която преди четири месеца беше в основата на аргументите му да иска втори мандат. Белият дом проучваше начини за прехвърляне на следващия кръг на федералната помощ от лична финансова подкрепа към инициативи за насърчаване на растежа, като например инфраструктурни разходи.

„Откакто встъпи в длъжност, президентът Тръмп се отнася сериозно към двустранен инфраструктурен пакет, който да възстанови разрушените ни пътища и мостове, да инвестира в бъдещи индустрии и да насърчава постигането на ефективност“, заяви в изявление говорителят на Белия дом Джъд Дир.

Подкрепи Economic.bg