Индустрията ще купува ток от борсата без посредници

Скоро ще има нова платформа на БНЕБ и бизнесът ще търгува директно с производителите

Снимка: Economic.bg

Големият бизнес скоро ще може да купува електроенергията си директно на енергийната борса, прескачайки търговците. Това заяви в интервю за Economic.bg председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Той обясни, че това е едно решенията, които са взети заради трусовете на пазара на ток през последните месеци.

„Правим платформа в Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на която да се състезават единствено и само индустриалците без търговци на електрическа енергия. Те ще могат директно да купуват от тази борса“, каза Николов.

По думите му новата платформа вече е обсъдена с Европейската комисия, уточнени са детайлите и тя ще започне да работи съвсем скоро.

„ЕК иска да има гаранции, че в крайна сметка индустриалците няма да получават под някаква форма държавна помощ за това, че сме ги сложили отделно“, обясни Николов и добави, че на ЕК са дадени достатъчно гаранции.

Наскоро енергийният експерт Иван Хиновски коментира, че според него един от основните проблеми на българската енергийна борса е, че всички продавачи на електроенергия минават през търговци, а в Германия, например, няма този посредник и сделките са между производител и купувач.

Припомняме, че след трусовете на пазара на електроенергия от началото на годината бяха проведени няколко срещи между бизнеса и отговорните институции. След разговорите с председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов този месец, работодателските организации излязоха със съобщение, че е договорено да бъдат внесени законодателни промени, които да дадат възможност да бъдат коригирани някои пропуски в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика.

Цялото интервю с председателя на енергийната комисия Валентин Николов очаквайте в понеделник, 2 март. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: индустрия | търговци | Бнеб | нова платформа | борса за ток

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини