Инфлацията в Китай скочи до 4.5% през ноември

Основно увеличението е заради цените на свинското месо

Снимка: Pixabay
07:34 10.12.2019
Потребителската инфлация в Китай се покачи до почти осемгодишен връх през ноември, когато цените на свинското месо се удвоиха. Производствените цени, в същото време,падат, което добавя допълнителен щрих към несигурността дали производственият сектор не намалява, тъй като търговските рискове продължават, пише Reuters.

Пекин е под натиск да използва повече стимули за засилване на индустриалната активност, но високата инфлация преди Лунната нова година може да е проблем за управляващите, които се опитват да засилят растежа, който е спаднал до най-ниските си нива за почти 30 години.

Потребителските цени през ноември са се повишили с 4.5% на годишна база, показаха данните на Националното бюро за статистически данни (НБС), което е най-бързият темп от януари 2012 г., движен най-вече от скока при цените на свинското месо. То беше засегнато от африканската чума по свинете, която опустоши фермите в страната. Данните надхвърлиха очакванията на анализаторите за 4.2%, съобщава Reuters.

Основната инфлация, която изключва цените на храните и енергията, остана в голяма степен ниска.
„Високата потребителска инфлация със сигурност би имала влияние върху паричната политика на Китай, но като цяло ние не виждаме рискове от инфлационен скок навсякъде“, казва Лю Ксуежи, анализатор в Bank of Communications.

За разлика от това, индексът на цените на производителите (PPI), разглеждан като ключов показател за корпоративната рентабилност, падна с 1.4% на годишна база, падайки за пети месец поред. Това е на фона на прогнозата за спад от 1.5% в анкета на Reuters и 1.6% спад през октомври.

Намаляването на цените на едро предполага, че търсенето остава слабо, въпреки намеците за подобрение в последните проучвания.

„Има малко признаци за повишаване на ценовия натиск от страна на търсенето“, казва Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист от Capital Economics. „По-високите цени на потребителските стоки, един от компонентите на която са храните, бяха повече от компенсирани от по-изразените спадове в цените на промишлените стоки“, добавя той.

Падащите цени се наблюдават главно в секторите за добив на нефт и газ и производството на химически продукти.

Пекин и Вашингтон договарят търговска сделка на първа фаза, насочена към деескалиране на търговския им спор, но те продължават да се борят с ключови подробности. Но дори да бъде постигнато споразумение, се очаква икономическият растеж да продължи да се забавя в сегашните и следващите тримесечия.

Правителствените съветници казаха, че Китай трябва да намали целта си за растеж до около 6% през 2020 г., тъй като търговският спор остава нерешен.

При цените на едро на свинското месо се наблюдава леко понижение през ноември, но остават повишени спрямо година по-рано. Статистическото бюро съобщи, че цените на свинското месо са се удвоили спрямо предходната година.

Анализаторите очакват, че търсенето на свинско месо ще остане високо, докато Китай се подготвя да отпразнува Лунната нова година, най-пиковия период на потребление на месо.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: потребителски цени | инфлация в Китай | китайска инфлация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини