Изключителната елегантност на най-красивото кафене в света (галерия)

То прилича повече на елегантен дворец

Снимка: New York Café
21:20 10.12.2019
Когато влезете в New York Café, може би ще се чудите дали случайно сте влезли в унгарския еквивалент на Сикстинската капела.

Изградено в италиански ренесансов стил, с искрящи полилеи, висящи от високи тавани и стени, украсени от ефектни стенописи, това е едно от най-старите кафенета в града, датиращо отпреди 125 години, разказва CNN.

Прилича повече на пищен дворец, отколкото на място, където да хапнете парче торта и да пиете кафе.

Опашката от чакащи пред кафенето в най-натоварените дни продължава по целия булевард  Ержебет - един от основните булеварди на Будапеща, когато заведението посреща около 2000 клиенти.След като бъдете настанени на някоя маса, най-вероятно ще прекарате голяма част от времето си гледайки нагоре, възхищавайки се на мраморни колони и красиви ангели и, разбира се, правейки снимки.

"Клиентите не се застояват", казва Габор Фолдес, PR и маркетинг мениджър на хотел New York Palace, част от който е кафенето, пред CNN Travel. "Хората идват тук, правят снимки и си отиват."

Менюто е съставено от най-традиционните десерти на Унгария, включително около 16 торти, но разбира се, не кухнята е това, заради което всички идват тук - това е великолепната обстановка.Историята на тази грандиозна сграда започва през 1894 г., когато Нюйоркската компания за животозастраховане отваря европейската си централа в Будапеща и решава да построи кафене вътре.

Въпреки че кафето е въведено за пръв път в Унгария от турците през 16-и век, чак когато е създадена Австро-Унгарската империя през 1867 г., модната кафене култура, процъфтяваща във Виена, най-накрая идва и в Будапеща. През това време в града са открити около 500 кафенета, като едно от тях е New York Café.

Собствениците му възнамерявали да създадат „най-красивото кафене в света“ и се стремили да постигнат точно това.Най-влиятелните вестници в Унгария са издавани и редактирани на втория етаж на сградата.
Според легендата, в първата си вечер, група писатели, включително известният автор Ференц Молнар, били толкова впечатлени от мястото, че хвърлили ключа към главната врата в Дунава, за да може да остане отворено цяла нощ.

Докато популярността му, особено сред писателите, продължила дълго време, събитията от следващите години, най-вече Първата и Втората световна война и съветската окупация на Унгария, оказали пагубно влияние.

Много от известните кафенета в Будапеща, включително New York Café, били затворени през комунистическата ера.През годините заведението преминава през различни прераждания, работило е като ресторант в един момент и дори като спортен магазин.

Boscolo Group придобива сградата през 2001 г. и започва петгодишен проект за реставрация, ръководен от известни архитекти.

Основната сграда е превърната в луксозен хотел, а кафенето, разположено на приземния етаж, е напълно възстановено до предишната си слава.

Първоначалните планове били открити в мазето, което означава, че до повторното му отваряне през 2006 г. реноваторите са го пресъздали почти точно.Добавени са някои малки нови детайли. Например, една от стенописите сега съдържа Статуята на свободата, която не е е съществувала в годините след създаването на кафенето.

Но въпреки че интериорът е повече или по-малко като оригиналния, едва ли ще намерите днес тук видни унгарски писатели.

„Заведението вече е по-скоро туристическа атракция, така че нямаме много унгарски клиенти“, добавя Фолдес. "Дори в най-слабите ни дни имаме около 1300 посетители".

Макар че сега клиентелата може да е малко по-различна, хората, които идват тук, са привлечени по същата причина, поради която унгарските писатели са били през 1894 година.

„То си остава най-красивото кафене в света“, казва Фолдес.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Будапеща | кафене | Унгария | New York Caf

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини