Къде е „счупена“ Европа и как новият председател на ЕК ще я ремонтира

Урсула фон дер Лайен си е поставила за цел да положи основите на процес към нисковъглеродна икономика

Снимка: @vonderleyen
Новият председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, ще се фокусира върху геополитиката през следващите пет години. Тя си е поставила за цел да положи основите на процес към нисковъглеродна икономика, пише Bloomberg в свой анализ.

Амбициозните законодателни предложения на Комисията обаче ще срещнат трудности заради разпокъсания парламент, глобалната обстановка и многогодишната тенденция правителствата в блока да не са единодушни.

Ето какво планира Фон дер Лайен и защо няма да ѝ е лесно:

Политика по изменение на климата


Цел: Да направи Европа първият неутрален континент по отношение на климата до 2050 г.

Предизвикателство: Първо, Фон дер Лайен ще трябва да включи всички правителства на ЕС, включително Полша и малка група от източноевропейските съюзници, а след това да реши как да процедира с необходимото финансиране от трилиони евро, което ще се отрази на всичко - от производството на енергия до транспорта и селското стопанство.

Международни отношения след Brexit

Цел: Постигане на всеобхватно и балансирано споразумение за укрепване на отношенията с Великобритания след Brexit.

Предизвикателство: Осигуряване на сделка, която е от полза на ЕС в дългосрочен план, особено в областта на търговията и сигурността, като същевременно не удовлетворява всички искания на Великобритания. Ще бъде от решаващо значение да се обединят 27-те правителства - задача, която ще стане още по-сложна след изтъкването на конкурентните им приоритети.

Противодействие на политиките на Тръмп

Цел: Навигация на все по-враждебни трансатлантически отношения.

Предизвикателство: САЩ е най-важният съюзник на блока, а отношенията между партньорите се влошиха драстично откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност преди три години.

Президентът нарече ЕС "враг", който е "почти толкова лош, колкото Китай, просто е по-малък". Американецът заплаши, че ще удари блока с високи мита при вноса на техни автомобили, което ще е нов фронт в световната търговска война.

В допълнение към търговския конфликт, САЩ планира да напусне Парижкото споразумение за климата през следващата година, разделя европейските съюзници заради дебатите около разходите за отбрана, а Тръмп дори коментира напускането на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) едновременно от всички членки.

Глобална търговия

Цел: Запазване на системата на Световната търговска организация (СТО)

Предизвикателство: Посрещането на исканията на САЩ за обновяване на СТО, като ЕС се противопоставя на американските и китайските практики, подкопаващи организацията. Протекционизмът на САЩ и задънената улица в отношенията между Вашингтон и Пекин увеличават нуждата от политики в тази насока.

Търговските сделки на територията на Съюза


Цел: По-справедлива търговска политика в ЕС, евентуално чрез даване на правомощия да се санкционират държави, които едновременно създават незаконни търговски бариери и блокират процеса на уреждане на спорове в СТО.

Предизвикателство: Убеждаването на държавите членки, че подобна инициатива в крайна сметка няма да навреди на двустранните им отношения с големи търговски партньори извън Съюза. Докато търговията е сред най-обсъжданите политики на ЕС, страните членки може да не са склонни да разширяват правомощията на блока в тази област, защото това може да означава още по-малък национален контрол.

Икономическа политика

Цел: Цялостност на Европейския валутен съюз.

Предизвикателство: Фон дер Лайен не може да направи много за еврото, защото бъдещите стъпки са главно в ръцете на страните от Еврозоната. Изглежда, че те постигат известен напредък в общото застраховане на депозитите - нещо, за което Комисията настояваше многократно. Въпреки това е малко вероятно да се споразумеят за нещо подобно на първоначалните амбициозни идеи на Брюксел.

Междувременно, други инициативи, които тя иска да прокара, като европейска схема за презастраховане на безработицата, получиха слаб отзвук.

Финансов регламент

Цел: Справяне с проблемите в отделните банкови и капиталови пазари.

Предизвикателство: Банковият съюз многократно предприемаше стъпки за премахване на бариерите, пред които са изправени банките и другите финансови фирми в общия пазар на ЕС, но това задълбочи неразбирателствата между фискално консервативните страни като Германия и по-задлъжнелите в Южна Европа. Със сигурност компромисът, който трябва да се направи, ще е труден.

Що се отнася до капиталовите пазари в Европа, които са силно изостанали в сравнение със САЩ, задачата е да се предприемат значими реформи в законите и данъците за несъстоятелността.

Защита на данните

Цел: Неизползваните данни да се превърнат в „иновация“ чрез рамка за насърчаване на правителствата и компаниите да обединяват данни, с които разполагат, като по този начин си бъдат полезни.

Предизвикателство: Фон дер Лайен иска да стигне по-далеч дори и от новите клаузи за защита на данните в ЕС, които дават на регулаторите правомощия за първи път да глобят компании с до 4% от годишните приходи от продажби в световен мащаб при сериозни нарушения на данните.

Правилата за защита на данните в Европа са като минно поле, защото някои компании се борят да прилагат сложен нов регламент. На Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, ще му се наложи да създаде сигурни пространства за споделяне на информация, различна от личните данни, като се прехвърлят антитръстовите правила, които не позволяват на съперниците да обменят някои конфиденциални данни. Не е ясно дали новата правна рамка наистина ще даде голяма икономическа стойност.

Изкуствен интелект

Цел: Поставяне на законодателство в областта на изкуствения интелект в рамките на 100 дни след встъпването на Фон дер Лайен в длъжност.

Предизвикателство: Комисията все още трябва да определи точно на кои проблеми иска да обърне внимание с новите правила - може да бъде засегнат широк спектър от индустрии. Сто дни е особено амбициозен срок за законодателното предложение, особено ако ЕС иска да започне така наречената оценка на въздействието - която би позволила на външни експерти и компании да предоставят обратна информация относно потенциалните политики.

Ето защо Фон дер Лайен не подчерта срока в речта си за потвърждение в Европейския парламент в сряда.

Разширяване на ЕС

Цел: Фон дер Лайен иска ЕС да запази вратата си отворена за по-нататъшно разширяване.

Предизвикателство: Еманюел Макрон блокира началото на преговорите за присъединяването на Албания и Северна Македония. търси реформа на целия процес на разширяване, преди да могат да започнат подобни разговори. Но предложенията на Франция мнозина смятат за твърде неясни, за да създадат основа за комисията да започне преразглеждане на процеса и малко повече от оправдание за спиране на всички преговори за присъединяване.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Европейска Комисия | климатични промени | еврокомисари | Урсула фон дер Лайен | Световната търговска организация