Спекулациите с италианската банкова система са преувеличени, смята банкер

Според директора на Intesa SanPaolo проблемите с две малки финансови институции не са съотносими към цялата система

Снимка: @intesasanpaolo

По време на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския курорт Давос главният изпълнителен директор на Intesa SanPaolo Карло Месина каза, че се спекулира със състоянието на банковия сектор в Италия и определи информацията в публичното пространство за „преувеличена“, предаде CNBC.

Неговото изказване идва по време на преговорите между италианското правителство и Европейския съюз за спасяване на местния кооперативен кредитор Popolare di Bari с публични средства, което би струвало на бюджета 900 млн. евро. Това е вторият план за подкрепа на фалираща банка в Италия в рамките на 12 месеца. Преди това имаше проблем с базираната в Генуа банка Carige.

Popolare di Bari е натрупала загуби заради увеличаващите се лоши кредити, докато се е опитвала да набере капитал, подобна е ситуацията и с Carige. През януари тя беше поставена под наблюдение от администрацията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Въпреки това Карло Месина каза, че случващото се с Carige и малкият пазарен дял на Popolare di Bari не са достатъчни, за да се моделира финансовото им състояние върху цялата финансова система на страната, защото е непропорционално. 

„От другата страна, имате банка като нашата с над 1 трлн. евро активи под управление и повече от 400 млрд. евро отпуснати кредити, които са едни от най-добре обслужваните в Европа“, заяви Месина. „Във всяка държава има банки, които може да отчитат загуби. Това, което се говори сега за страната ни, мисля, че е твърде преувеличено, ако се направи оценка на състоянието на цялата италианска банкова система“, добавя той.

На въпроса за настоящата среда и поддържаните от ЕЦБ отрицателни лихвени проценти, Месина предположи, че паричната политика на централната банка е имала „положително въздействие“, но е дошъл моментът за „промяна”. Той акцент върху нуждата от насърчаване на правителствата да участват, насочвайки част от фискалните разходи за подпомагане на банковия сектор.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Италия | банки | лоши кредити

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини