Китайската индустрия ще се свие за шести пореден месец

Прогнозата на анализаторите вероятно ще засили натиска върху Пекин да предостави повече икономически стимули

Снимка: БТА
10:09 29.10.2019
Китайската индустриална дейност през октомври се очаква да се свие за шести пореден месец, сочи допитване на Reuters сред водещи международни икономически анализатори. Техните очаквания предполагат, че натискът от забавянето на световната икономика и търговската война със САЩ върху вътрешното потребление и износа на Китай не е отслабнал.

Анализаторите прогнозират, че официалният индустриален индекс Purchasing Managers’ Index (PMI) за октомври ще е на ниво, непроменено спрямо септември – 49.8 пункта. Така показателят ще остане под 50 пункта – границата, която отделя индустриалния ръст от свиването.

Очакваното забавяне в производството ще е поредното доказателство за все по-голямото отслабване на втората по големина икономика. То ще засили натиска върху китайските власти да предоставят повече стимули, за да се избегне още по-голямо забавяне и мащабно съкращаване на персонал.

Въпреки че дипломатите от САЩ и Китай работят по изработването на „Фаза 1“ от търговското споразумение между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин, анализаторите и инвеститорите остават предпазливи, тъй като все още има редица теми за спор между Вашингтон и Пекин.

Според мнозина в близко бъдеще е малко вероятно да се стигне до трайно примирие в продължителната американо-китайска търговска война. Китай все още е изправен пред нови американски мита, които ще влязат в сила на 15 декември в допълнение към вече въведените 25-процентни тарифи върху китайски вносни стоки на обща стойност 250 млрд. долара.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | индустрия | търговска война | китайска икономика | икономическо свиване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини