КНСБ оцени сивия сектор в България на 23 млрд. лв. годишно

Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата

Снимка: БТА
14:32 09.12.2019

Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лв. годишно. Това е почти 21% от цялата икономика на страната. Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата (МРЗ). Данните бяха представени днес от КНСБ, които са направили проучване на активното гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост.

Според синдикатите всяка майка, която е осигурявана на такова трудово възнаграждение, губи около 4 800 лева за периода на майчинството си. Натрупаните пари за пенсии на хора, осигурявани на МРЗ, които всъщност получават останалите по друг договор, са около 50 000 по-малко.

Секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите.

„За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има първо сиви обороти“, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ, цитиран от БНТ.

При представянето на резултатите присъства и финансовият министър Владислав Горанов, който също потвърди, че за неформална заетост трябва да има неформални обороти. „Те непрекъснато трябва да бъдат на вниманието на приходните администрации“, каза той. „В момента, в който една фирма, която работи с този бранд, натрупа задължение към фиска и то в порядъка на стотици хиляди, милиони, в следващия момент, когато се опитаме да направим някакво принудително изпълнение, в това число присъствие на място и отнемане на наличности от касата, само и само нещо да погасим от декларираните от тази фирма задължения, на следващия ден ние осъмване в този обект с други фирма и с никакво имущество“, разказа финансовият министър, цитиран от БНР.

Синдикатът е разработил и редица законодателни промени за ограничаване на недекларираната заетост и проявленията на сивите практики. Подготвят се промени в Закона за ДДС, в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и в Закона за обществените поръчки.

„Истинската битка с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един български гражданин ще има нетърпимост тогава, когато някой не спазва законите“, коментира Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сива икономика | укриване на доходи | сив сектор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини