Коронавирусът остави без персонал американските компании в Китай

Фирмите вече мислят за преместване на производствата извън азиатската държава, ако ситуацията с вируса се запази по-дълго

Снимка: БТА
19:34 17.02.2020

Почти половината от американските компании в Китай се оплакват, че техните глобални операции вече се повлияват негативно от временното закриване на бизнес дейността им поради епидемията от коронавирус, показват резултати от анкета на Американската търговска камара (AmCham) в Шанхай, цитирани от Reuters.

Около 78% от анкетираните компании са заявили, че нямат достатъчно персонал в своите китайски заводи, за да възобновят пълното производство, тъй като наложените ограничения във връзка с общественото здраве затрудняват работниците да се върнат на работните си места след продължителния отпуск за Лунната нова година.

В проучването са участвали 109 компании с производствени операции в Шанхай, Сучжоу, Нандзин и по делтата на река Яндзъ.

Малко под 50% от анкетираните са заявили, че спирането на предприятията в Китай вече е засегнало глобалните им вериги за доставки, докато почти всички останали очакват такова негативно въздействие в рамките на следващия месец, се казва в проучването.

„Най-големият проблем е липсата на работници, тъй като те са подложени на ограничения за пътуване и карантина. Всеки, който идва извън непосредствения регион, преминава през 14-дневна карантина“, заяви президентът на AmCham Кер Гибс и допълни: „Следователно повечето фабрики имат сериозен недостиг на служители, дори след като им бъде разрешено да отворят отново врати. Това ще окаже сериозно влияние върху световните вериги за доставки, което едва се започва да се проявява“.

Редица градове в Китай се намират де факто под блокада, като в същото време в страната са въведени забрани за пътувания и е наложена карантина в опит да се ограничава разпространението на смъртоносния коронавирус. Това вече наруши сериозно икономическата активност, тъй като фабриките и предприятията се мъчат да отварят отново, поставяйки под заплаха глобални вериги за доставки.

Китайските власти обещаха подкрепа за индустриите и секторите, които са най-силно засегнати, особено тези, които участват в промишленото производство. В тази връзка те поскаха от местните банки да намалят лихвите за подходящи фирми и да толерират по-високи нива на техните лоши кредити, като същевременно обещават да намалят данъците и таксите.

Проучването на Американската търговска камара в Шанхай също така показа, че една трета от анкетираните компании планират да преместят дейността си извън Китай, ако фабриките им не успеят да отворят, докато близо две трети от бизнеса очаква търсенето на техните продукти да е по-ниско от нормалното.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: китайски компании | коронавирус | липса на персонал

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини