Коронавирусът удари и търсенето на петрол в Китай

В тази ситуация петролният пазар се нуждае от помощта на ОПЕК+

Снимка: БТА
12:42 03.02.2020

Търсенето на петрол в Китай намаля с около 3 млн. барела на ден, или 20% от общото потребление. Причината е, че коронавирусът притиска икономиката, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с енергийната индустрия в страната.

Спадът е може би е най-големият шок при търсенето, който пазарът на петрол претърпява след глобалната финансова криза от 2008-2009 г., и най-внезапният след атаките на 11 септември 2001 г.

Намалението на търсенето се изчислява спрямо нормалните нива на потребление за това време на годината, твърдят източниците. По традиция по време на празнуването на Нова година по Лунния календар търсенето на петрол се увеличава, включително поради ръста на потреблението в условията на по-активен туризъм.

В тази ситуация петролният пазар се нуждае от помощта на ОПЕК и неговите съюзници, които според източници планират да проведат извънредно заседание на техническата комисия на 4-5 февруари. Преди това беше планирано заседанието на техническата комисия да се проведе само преди срещата на министрите на ОПЕК+ през март.

ОПЕК и неговите съюзници трябва да се срещнат, за да обмислят за намаляване на производството с цел да спре спадът на цените, които се насочват към най-ниското ниво за четири месеца.

Котировките на петрола се променят в различни посоки в понеделник сутринта, Brent се влошава, а WTI започва да нараства след максималния спад през януари.

Априлските фючърси на сорта Brent на борсата на Лондон поевтиняха с до 56.28 долара за барел. В петък стойността на барел петрол спадна до 56.62 долара.

Фючърсите за март за WTI на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към този момент поскъпнаха с 0,13 долара до 51.69 долара за барел.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цени | Китай | криза | търсене | ОПЕК | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини