Красен Станчев: Правителството да помисли за данъчна и осигурителна ваканция

Според икономиста можем да разчитаме на рязко възстановяване след кратка криза

Снимка: Economic.bg/Архив
11:31 28.03.2020

От това, което виждам до момента, това си е рязък спад и най-вероятно възстановяването би било също рязко. Така икономистът Красен Станчев коментира в интервю за „24 часа“ настъпилата в България икономическа криза, предизвикана от мерките срещу разпространението на COVID-19. Според него досега управляващите постоянно говорят за „засегнатите сектори“, а данните на НОИ показват, че няма незасегнати сектори. „Пряко или косвено всички търпят загуби“, казва икономистът.

Според Станчев досега обявените мерки на правителството, така и всичко това, което излиза като нови идеи, не са разпределени във времето. „Като няма доходи, тези неща се случват естествено и Законът за извънредното положение само ги узакони. Когато имаш отлагане на данъчни задължения, никак не е ясно какво се случва след това - повечето преки данъци са отложени, но не е ясно какво се случва с другия пряк данък – осигуровките“, смята икономистът.

Той смята, че една реална мярка от страна на правителството е „данъчна ваканция“. „Бих отменил данък печалба за фирмите веднага. Това ще им даде перспектива и ще съхрани желанието им да запазят бизнеса си, като потърсят вътрешни резерви. И да запазят повече работни места“, казва той.

Станчев е на мнение, че бюджетът губи повече от 50 млн. лв. на ден заради кризата. „Може и да са повече загубите, защото това, което съм включил в сметката, са само преките загуби - в ресторантьорство, транспорт, туризъм. Вероятно ще се окажат доста повече“, казва той и препоръчва да се пристъпи към тегленето на заем, защото фискалният резерв няма да издържи и три месеца.

„Номинално бюджетът ще изгуби някъде около 1% от брутния вътрешен продукт. Но ще даде перспектива на фирмите, която да бъде насочена нанякъде - към заплати, инвестиции, ако щете, към подскачане на едно място. Но той ще се възстанови след година, защото корпоративният данък реално се финансира и от прехвърляне на плащането му върху цените, което означава върху потребителите. Нещо подобно, струва ми се, предлагат от КРИБ“, казва Станчев.

Той е на мнение, че в един момент може да се пристъпи и към „осигурителна ваканция“. „Тя може неизменно да дойде в някакъв момент, защото не е измислен начин да се облага доход, който още не е произведен. В някакъв момент може да се окаже, че трябва да се мисли и за съкращаване на пенсиите“, казва икономистът.

За него нещата не са толкова сложни за изпълнение - първо имаш отлагане на плащания, което вече е направено, след това - освобождаване на ресурс. „И на третия месец, ако това не работи, ще се наложи да се направи преструктуриране на бюджетите на НОИ“, добавя той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: красен станчев | данъчна ваканция | правителствени мерки | осигурителна ваканция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини