Малкият бизнес вероятно ще плаща по-скъп ток на свободния пазар

След време смяната на доставчик на ток ще е аналогична с тази при смяната на мобилен оператор сега

Соня Кадиева, председател на УС на Асоциация свободен енергиен пазар и управител на „Енерджи Съплай“:

Малкият бизнес вероятно ще плаща по-скъп ток на свободния пазар

Соня Кадиева, „Енерджи Съплай“

Снимка: Economic.bg/архив

~ 8 мин.
Александра Сотирова-Делчева Александра Сотирова-Делчева

Либерализацията на пазара на ток за бита често е тема от дневния ред на отговорните институции. Крачки към свободния пазар обаче се правят рядко и все малки. Малка стъпка в тази посока беше направена преди седмици, когато с промени в Закона за енергетиката се задължиха абсолютно всички стопански потребители да купуват ток за своите обекти от свободния пазар, като това трябва да започне най-късно от 1 октомври 2020 г.

Промените засягат много малки магазини, ресторанти цехове, фурни и др., които използват електроенергия за небитови нужди. Малкият бизнес обаче още не е ориентиран в процесите, държавата обещава да информира хората какво точно ще се случи, но индикации за това все още няма, а времето е кратко. За това и беше даден преходен период до 30 юни догодина, докогато потребители ще могат да останат при досегашния краен снабдител ЕРП, но в качеството му на търговец на електрическа енергия на свободния пазар, подписвайки нов договор с него. Този реверанс при „освобождаването“ на пазара обаче търговците на ток наричат „служебен“ и смятат, че е в интерес на големите, а не на пазара.

Ще си купуваме ли ток, както плащаме сметките си за мобилните телефони, по-скъп ли ще е той от досегашния и как точно ще се информираме какво да правим на борсата, разговаряхме със Соня Кадиева, председател на Управителния съвет на Асоциация свободен енергиен пазар и управител на „Енерджи Съплай“ ЕООД – един от водещите търговци на електрическа енергия.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads