Манчев: Политически натиск може да провали АЕЦ „Белене“

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ отново е във фокуса на вниманието

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
08:17 01.07.2020
Голяма е възможността политически някой да ни натисни и да ни каже: „Няма да правите проекта“ за АЕЦ „Белене“. Това каза председателят на Български атомен форум Богомил Манчев в ефира на bTV тази сутрин. Той коментира още, че и политическият живот вътре в страната винаги е пречел на икономическото развитие. 

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ отново влезе във фокуса на вниманието, след като миналата седмица бяха получени писмени отговори от Европейската комисия след запитвания на граждани и медии, от които стана ясно, че проектът има нужда от нова нотификация. 

Прогнозната цена от 9-10 млрд. лв. за изграждането на новата атомна централа ще си остане същата според Манчев. Той обясни, че проектът би могъл да се оскъпи от закупуването на ядрени мощности, каквито обаче ние вече имаме. 

А какво би станало с тях, ако все пак проектът АЕЦ „Белене“ се провали? Един от тиражираните сценарии е, че те може да се използват за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според Богомил Манчев обаче това би отнело поне 15 години, а след толкова много време не е сигурно, че мощностите ще са все още годни за използване. 

„Те може да бъдат годни, ако са добре съхранявани. В момента се съхраняват по всички процедури от производителя“, каза той. По думите му, освен че може и да бъдат продадени, „по-лошото е, че може да ги нарежем“, какъвто случай историята помни в Украйна. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини