Microsoft заменя 50 журналисти с робот

Изкуственият интелект е по-евтин, но дали е достатъчно съвършен

Снимка: Unsplash
17:59 01.06.2020
Microsoft заменя десетки журналисти на своя уебсайт MSN с автоматизирана система за подбор на новини, съобщава BBC. Решението не е свързано с кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, казват от американската компания.

Курирането на истории от новинарски медии и подбора на заглавия и снимки за сайта на MSN на Microsoft в момента се извършва от журналисти. В бъдеще обаче тази дейност ще се извършва от изкуствен интелект. 

Промяната е част от редовна ревизия на бизнеса, а не в резултат на сегашните икономически сътресения. 

„Както всички компании, ние оценяваме бизнеса си редовно. Това може да доведе до увеличени инвестиции в някои посоки и от време на време до преразпределяне на други. Тези решения не са резултат от текущата пандемия“, се казва в изявление. 

Microsoft, подобно на други технологични компании, плаща на новинарските организации, за да използват съдържанието им на своя уебсайт. За курирането на статиите, за да се акцентира върху важните теми, обаче компанията наема журналисти. 

Сега 50 души на договор се очаква да загубят журналистическата си работа за Microsoft в края на юни, съобщава Seattle Times. Екипът на пълен работен ден обаче ще остане. 

Някои от потърпевшите журналисти предупредиха, че изкуственият интелект може да не е напълно запознат със строгите редакторски указания и може да допусне неподходящи истории.

Microsoft е една от многото технологични компании, които експериментират с форми на така наречената робо-журналистика, за да намалят разходите си. Google също инвестира в проекти, за да разбере как може да използва изкуствен интелект.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | работа | журналисти | изкуствен интелект | AI | дейности

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини