МРРБ предлага детските градини да са в частни жилищни сгради

Кабинетът отпусна допълнителни 15 млн. лв. за строеж на детски заведения в София

11:57 03.06.2020

Детски градини да могат да се строят и на приземните етажи на сградите независимо чия собственост са те. Такова изменение в Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, предлагат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Съгласно действащите изисквания в момента, детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. С оглед намаляване на недостига на места в детските ясли и градини се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им, се казва в мотивите на наредбата.

Според новите правила детските градини, които са проектирани като самостоятелни сгради, трябва да се намират задължително на първите два надземни етажа от сградата. Освен това трябва да има и поне един самостоятелен вход за детското заведение, различен от общия за сградата.

Към детските градини се предвиждат и закрити помещения за спорт и музикални занимания. Спортните занимания могат да се провеждат и в специализирани спортни бази при осигурен транспорт, се казва още в наредбата. Междувременно по време на днешното заседание на Министерския съвет правителството реши да отпусне допълнителни 15 мнл. лв. за строежа на нови детски градини в София.

До решението за промяна на наредбата за детските градини се стигна, след като родители на деца, които не са приети в държавните заведения, излязоха на протест и се срещнаха с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | строеж | детски градини | МРРБ | допълнителни средства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини