Над 800 българи не могат да се приберат в страната

В момента се търсят някакви консенсусни решения с Турция, обяви външният министър Екатерина Захариева

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
19:22 26.03.2020

Около 850 български граждани в чужбина искат да се приберат в страната, а засега не могат. Това каза в предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„От тях близо 50 души са туристи, а останалите живеят постоянно в друга държава, но искат в този момент да са в България“, обясни българският дипломат №1.

По думите ѝ правителството вече е изпратило няколко предложения към Турция в опит да се реши кризата на граничния пункт „Капитан Андреево“, където от дни има километрична опашка от тежкотоварни автомобили. Едно от тях вече си прилага. Това е обособяващият се в момента буферен паркинг в района.

Захариева разказа, че от постоянно живеещите в чужбина има такива, които са загубили работата си заради взетите мерки в борбата с разпространението на коронавируса. Други пък се чувствали по-спокойно в родината си. По думите ѝ до момента държавата е прибрала около 500 българи, които са поискали това.

Също така стана ясно, че по разпореждане на Захариева ръководителите на задграничните ни представителства ще поискат по изключение българските граждани да могат да се прибират у нас, дори ако документите им са изтекли. По отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Целта е да се облекчи пътуването в условията на пандемия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | българи | Турция | Екатерина Захариева | коронавирус | COVID-19

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини