Най-печелившата компания в света плаща изненадващо малко

Въпреки това сред саудитците работата в Aramco е сред най-желаните, защото идва с много бонуси

Снимка: Saudi Aramco
09:22 01.11.2019
Те управляват най-печелившата компания в света, контролират една десета от световната продукция на петрол и решенията им помагат да се оформи съдбата на една нация. Техните заплати обаче са далеч от грандиозни.

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco е "златна кокошка" за кралството, която позволява на кралското семейство да управлява с петродолари. Но ръководителите на компанията могат да си позволят сравнително скромен живот в сравнение с някои техни колеги в други големи компании от сектора, пише Bloomberg.

Миналата година висшето ръководство и членовете на Борда - около 17 души, са разпределили общо заплати и компенсации на стойност около 30 млн. долара. Това е половината от това, което конкурентите Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. плащат на своите ръководители и директори, въпреки че те са били облагани с данък общ доход, докато саудитските граждани не са.

Главният изпълнителен директор Амин Насеър е получил не повече от 5 млн. долара през 2016 г., когато компанията започна да подготвя дългоочакваното си първично публично предлагане, казаха хора, запознати с въпроса. Това е по-малко от една пета от това, което тогавашният изпълнителен директор на Exxon Рекс Тилърсън е получил по това време.

Дори когато се вземат предвид данъчният режим и други бонуси като жилище с частни басейни, цифрите едва ли са поразителни в сравнение с големия план на компанията.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман иска Aramco да бъде оценена на зрелищните 2 трилиона долара, когато в крайна сметка правителството продаде акции в нго, основен център на най-голямата икономическа трансформация, тъй като фирмата беше поставена под държавен контрол през 70-те години. 

Aramco не публикува публично подробности за компенсации извън съвкупните цифри, които са включени в априлския облигационен проспект. Говорител на базираната в Дахран компания, официално известна като Saudi Arabian Oil Co., каза, че политиката е да се възнаграждават мениджърите по начин, който е в съответствие със стратегията и целите на Aramco.


Повече подробности могат да се появят, ако Aramco продължи напред с дългоочакваното си публично листване, което многократно се забавя, отчасти защото инвеститорите са загрижени, че предложената оценка е твърде висока. Процесът на IPO ще започне в неделя, а акциите на Aramco ще започнат да се търгуват на саудитската фондова борса на 11 декември, съобщи тази седмица саудитският телевизионен канал Al Arabiya.

Принц Мохамед иска да продаде част от фирмата на външни инвеститори, за да подкрепи пакета от реформи „Визия 2030“. Целта е да се диверсифицира икономиката, да се намали безработицата и да се намали зависимостта от петрола.

Миналата година Aramco запази значителната си печалба от 111 милиарда долара. Сумата е повече от това, което петима от най-големите й конкуренти - Exxon, Chevron, Royal Dutch Shell Plc, BP Plc и Total SA, са спечелили общо. И целта на IPO-то е да я превърне в най-скъпата публична компания в света, като надмине другите петролни гиганти в пъти.

Приходите от петрол на фирмата от десетилетия помагат за финансирането на живота на членовете на фамилията Сауд, чието колективно нетно състояние се оценява на повече от 100 милиарда долара, според индекса на Bloomberg за милиардерите.

Работата в Aramco, например, идва с много предимства извън заплатите. Позиция в компанията е силно желана сред саудитците. Топ кандидатите понякога се назначават още в юношеската си възраст. 
Предложението за работа може да бъде билет за университетско образование в САЩ, сигурност в работата и кариерата и огромен престиж у дома.

Нещата стават още по-добри за тези, които стигат до по-високите позиции. Сегашните и бивши ръководители и техните семейства живеят главно в Ар-Рабия, анклав в северен Дахран, който е пълен с разкошни имения с басейни.

Те се радват на широк спектър от услуги и предимства, платени от Aramco, като коли и шофьори, градинар и иконом, казват запознати източници. Договорите за висшите ръководители включват също здравно осигуряване за съпругата или съпругите на лицето, каза един от хората.

"Вие сте направо рок звезда, ако работите за Aramco. Това е единствената меритокрация в Саудитска Арабия.", казват запознати.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | заплати | Саудитска Арабия | Saudi Aramco | ръководители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини