Николова предлага държавата да поема разходите за карантинирани туристи

Николова застъпи и още един проблем, присъщ на българския туризъм - качеството

Снимка: МТ
21:18 27.07.2020

По мое предложение започва обсъждане на възможността държавата да поема разходите за карантинирани туристи, заяви новият министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

Тя апелира бизнесът да предложи места за настаняване, в които при нужда могат да се настаняват туристи за карантиниране. От асоциация посочват, че подкрепят идеята и са готови да осигурят нужните хотели, предават от пресцентъра на туристическото ведомство.

Идеята идва след направен анализ в сектора на туризма до момента, резултатите от който са негативни. „Peзyлтaтитe нa кypopтитe пo Южнoтo Чepнoмopиe пpeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чapтъpнитe пoлeти ca oтмeнeни, a 70% oт xoтeлитe в нaй-гoлeмия oт тяx - Cлънчeв бpяг, ocтaвaт зaтвopeни. Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията“, информира Николова.

По време на срещата Николова е застъпила и още един проблем, присъщ на българския туризъм - качеството. „Важно е да мислим както за възможностите за подпомагане на туроператорите, хотелиерите и ресторантите, но и за повишаване на качеството на услугата“, коментира още вицепремиерът.

Тя е изпратила и писмо до министъра на икономиката с искане за предоставяне на грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година, което да подпомогне допълнително туроператорите и турагентите.

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да намали ДДС от 20 на 9% и за туристическите агенции, туроператорите, както и за случайния превоз.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | туристи | коронавирус | карантина | летен сезон 2020 | карантинирани туристи | почивка по време на коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини