Нова негативна сесия на щатските пазари заради Тръмп

Снимка: БТА

Водещите щатски индекси изпратиха нова негативна сесия след като американският президент Доналд Тръмп намекна, че междинното търговско споразумение с Пекин може да бъде отложено до президентските избори през 2020 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones изтри над процент – 281 пункта, до 27 501 пункта след първоначален спад от над 400 пункта. Широкият S&P 500 изтри 0.7% до 3092 пункта, а Nasdaq – 0.63 на сто до 8513 пункта. Индексите бяха поведени от слабото представяне на Apple, Caterpillar и Boeing, както и на сектора на микропроцесорите - Advanced Micro Devices, Nvidia и Micron.

На пазарите натежа и новината, че САЩ планират да обложат с мита френски продукти на стойност 2.4 млрд. долара заради въведения данък за дигиталните компании. Информацията свали цената на Google, Facebook, Apple и Amazon.

В Европа френския САС се понижи с малко над процент до 5727 пункта, FTSE – с 1.75% до 7158 пункта, а немският DAX успя да нарасне с 0.19 на сто до 12989 пункта.

ADP Employment Change – САЩ

В 15:15 ще бъде публикуван отчетът за промяна в заетостта според института ADP. Докладът показва месечната промяна на заетите в неселскостопанския частен сектор. Данните предшестват държавния доклад и се смятат за добър индикатор за отчета на правителството за броя на заетите в неселскостопанския сектор, който се публикува всеки първи петък от месеца. Очаква се ръст от 140 000 нови заети лица през ноември спрямо силните данни за 125000 през предходния месец. Информацията е със сериозно значение и се очаква волатилност на пазарите.

Netflix

Седмичната графика на видео-стийминг гиганта ни показва силната конкуренция на Disney Plus и Apple TV. На дневна графика се вижда успешен пробив на 50-дневната експоненциална средна, но седмичната такава все още е в процес на атака. За успешен пробив се приема затваряне на свещ над съпротивата и все още е рано да се говори за това, но нискочестотна графика ни дава сигнали за такъв сценарий. Не бива да се пропуска позиционирането на Стохастик над 80 пункта и предстоящо скорошно низходящо пресичане. За вход в позиция препоръчваме преглед на нискочестотна графика и пласиране на стоп и лимит поръчки.

EUR/CHF

Валутната двойка се движи в рамките на възходящ канал от началото на септември насам и вчера успя да пробие подкрепата на 50-дневната ЕМА. Очакваме атака на долната граница на канала около 1.0900, след което поскъпване наново до пълзящата средна. Пробив и на нея би дал възможност за поскъпване до близо 1.1100.

Oil UK

Европейският бенчмарк проби съпротивата в началото на октомври и след 5-процентното поевтиняване в понеделник я атакува отново като подкрепа. Вчера котировките се оттласнаха от нея и се доближиха до 50-дневната ЕМА. Неин пробив би възобновил движението от последните два месеца. Нe очакваме спад под 60 долара или ако има такъв, смятаме, че би бил краткосрочен. По-предпазливите инвеститори може да изчакат поскъпване над 62 долара за покупка.

NASDAQ 100

Технологичният индекс на борсата проби относително дългосрочната подкрепа на 50-периодната ЕМА и след вчерашните разпродажби успя да закрие сесията с по-малки загуби след поскъпване в края на деня. Очакваме опит за изкачване над средната, като при неуспешен такъв може да последва ново поевтиняване до 8200 пункта. Спад под него би отприщил меча вълна, но сме по-скоро скептични към този сценарий с данните към момента и сме на мнение, че към момента спадовете може да се използват за покупка на по-изгодни нива.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: европа | Китай | САЩ | Доналд Тръмп | щатски индекси | международни финансови пазари | европейски пазари | американски борси