Заработи изкуствен интелект срещу киберпрестъпленията в Европа

В основата на системата е методология за установяване на престъпни имена на домейни

Заработи изкуствен интелект срещу киберпрестъпленията в Европа

Снимка: Needpix

Днес EURid, организацията с нестопанска цел, на която Европейската комисия делегира управлението на домейна от най-високо ниво .eu., официално стартира Системата за предвиждане на злоупотреби и ранно предупреждение (Abuse Prediction and Early Warning System; APEWS), разработвана в продължение на години от EURid в партньорство с Университета от Льовен, Белгия.

В основата на APEWS е залегнала методология за оценяване на модели на домейн регистрации, така че още преди активирането на имената тя да предвиди дали те ще бъдат използвани за злоупотреби и да ги спре навреме. Методологията прераства в софтуер през 2017 г. и преминава двугодишен тест период, за да заработи официално от днес и да оценява всички регистрации на имена на домейни с разширение .еu, .ею и .ευ.

Годишната среща на основната организация зад интернет управлението ICANN (Интернет корпорация за присвоени имена и адреси) миналия месец превърна темата за злоупотребите с имена на домейни в тема номер едно на интернет бранша.

Механизмът на голяма част от киберпрестъпленията е познат – престъпникът регистрира голям брой произволни имена на домейни, представяйки фалшиво име и адрес, извършва злоупотреби и бързо след това спира имената. Това е инвестиция с малък риск и голяма възвръщаемост. Въпросът обаче е как могат да се идентифицират навреме подобни регистрации с цел злоупотреба, за да се предотвратят престъплениятa.

APEWS е система от типа на изкуствения интелект, която използва наличната информация за имена на домейни, с които е злоупотребено (злонамерен софтуер, спам, измама, т.н.), и чрез технологията за обучение на машини (machine-learning technique) оценява вероятността от злоупотреба с новорегистрирани имена на домейни. Ако домейнът бъде маркиран като потенциален за злоупотреба, делегирането му се отлага и той влиза в списък за по-късен човешки преглед от юридическия екип на EURid. Ако не бъде маркиран, името на домейна се делегира и минава повторна проверка. APEWS се учи и автоматично се надгражда ежедневно, за да е в крак с промените в модела на престъпни регистрации.

АPEWS (или както някои наричат системата Premadoma) получи широко внимание на срещата на ICANN от всички интернет актьори (предтсвители на национални домейни от първо ниво, регистратори, учени и др.), а малкo по-късно същия месец спечели престижна награда за иновации от Асоциацията на интернет индустрията ЕКО.

„Благодарим на всички, помогнали за този успех, който вярваме ще допринесе за борбата срещу киберпрестъпността в цялото интернет пространството и ще затвърди доверието на притежателите на .eu (и неговите варианти на други азбуки) в това, че в Европа се предлагат иновативни услуги на световно ниво“, заяви генералният мениджър на EURid Марк ван Весемел.

Коментари: 0