NYT: Земеделските субсидии в ЕС се използват за обогатяване на олигарси

Разследване на американското издание показва, че огромни суми изтичат неправомерно в джобовете на близки до властта хора, включително в България

Снимка: Economic.bg/Архив
18:21 04.11.2019
Европейският съюз изплаща 65 млрд. долара субсидии за земеделски стопани всяка година, но част от тези пари отиват в джобовете на олигарси и други влиятелни личности, пише в своя неделен брой авторитетният американски вестник New York Times. Изданието посочва, че тези порочни практики са разпространени широко в Централна и Източна Европа, включително и в България.

Европейските субсидии имат за цел да помогнат на земеделските стопани от 28-те държави членки. Въпреки това, разследване на вестника, проведено на територията на девет европейски страни, е показало, че разпределението на субсидиите за земеделски стопани в ЕС е „умишлено непрозрачно, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е изкривено от корупция и саморазправа“.

Европейската комисия заяви в понеделник, че „има нулева толерантност към измамите със средства на Европейския съюз и затова настоява за ясен ангажимент от страна на държавите членки за предотвратяването им“.

Независимо от това, разследването на NYT твърди, че унгарският министър-председател Виктор Орбан използва европейски средства за обогатяване на хора от близкия си кръг, включително членове на семейството му, като същевременно наказва политическите си съперници. За чешкия премиер Андрей Бабиш се твърди, че е прибрал най-малко 42 млн. долара земеделски средства през 2018 г. Бабиш е отрекъл всякакви неправомерни действия.

Европейските средства се разпределят основно въз основа на размера на земята, която притежават земеделските стопанин. Често в бившите съветски страни правителствата са най-големите собственици на земи, пише американското издание.

Европейската комисия заяви в понеделник, че правителствата носят най-голямата отговорност за проверката на разпределението на средствата. Според главния директор на споделеното управление държавите членки са отговорни основно за доброто и законно управление на средствата от ЕС.

NYT напомня, че след рухването на комунистическия строй децата и приближените на партийните дейци и апаратчици са сегашните олигарси и политически лидери, които са успели да придобият значително количество земи чрез непрозрачни сделки. Те са създали съвременната феодална система, създавайки работни места за послушните и наказвайки непокорните.

Както се оказва в разследването, тези „барони“ се финансират и подкрепят от Европейския съюз.
Според New York Times в България и Словакия също е широко разпространена практиката субсидиите да се дават на „мафиотски структури“.

Изданието посочва, че в България субсидиите са се превърнали в препитание за „земеделския елит“. Вестникът цитира Българската академия на науките (БАН), която установи, че 75% от основната европейска селскостопанска субсидия в страната е в ръцете на около 100 предприятия. Цитират се и случаите на разкрити злоупотреби с Програмата за развитие на селските райони, и по точно къщите за гости, които доведоха до няколко оставки в правителството и едва не костваха изборите за европейски депутати на ГЕРБ. Също така се цитира и акцията срещу Миню Стайков, който според прокуратурата е злоупотребявал с програмата „Млад фермер“.

Програмата на ЕС за субсидиране на фермерите, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре, пише NYT. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма свобода за разпределението им, тъй като това може да става непрозрачно. А европейските субсидии се финансират от всички европейски данъкоплатци.

Според NYT Брюксел позволява всички тези корупционни схеми, тъй като ако им се противопостави, програмата за субсидии ще пропадне, а това поставя под риск цялото съществуване на Съюза. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедрите субсидии и непрозрачната система за харчене на европейските милиарди. Ограничаването на тази порочна система и опита за овладяване на злоупотребите в по-новите държави членки, каквато е и България, би се отразило негативно на политическите и икономическите облаги в целия ЕС, пише NYT.

Ето защо в предложенията за новата фермерска програма, която се обсъжда тази година, Брюксел поставя фокус не върху премахването на корупцията или затягането на контрола, а се дават повече правомощия на националните лидери за това как да харчат пари.

Програмата за подкрепа на земеделските производители е най-голямото перо в централния бюджет на Европейския съюз, представляваща 40% от общите разходи. Това е една от най-големите програми за субсидиране в света като цяло.

Някои депутати в Брюксел, които пишат и гласуват за политиката на земеделските производители, признават, че често нямат представа за къде отиват парите, пише NYT.

Европейският съюз харчи три пъти повече от Съединените щати за субсидии за земеделските стопанства всяка година, но тъй като системата се разраства с всяка следваща година, контролът намалява.

NYT напомня, че националните правителства публикуват известна информация за получателите на земеделските субсидии, но най-големите бенефициенти се крият зад сложни структури на собственост. И въпреки че на стопаните се плащат отчасти въз основа на техните площи, данните за собствеността в много държави от Централна и Източна Европа се пазят в тайна, което затруднява проследяването на разграбването на земи и корупционните практики. Европейският съюз поддържа база данни, но, позовавайки се на трудността при изтеглянето на исканата информация, е отказал да предостави такава информация на вестника.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини