ОИСР: Глобалната икономика ще страда години напред

Икономическият шок вече е по-голям от този през 2008 г.

Снимка: Unsplash
09:44 23.03.2020
Години ще отнемат на света да се възстанови от пандемията от коронавирус, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Икономическият шок вече е по-голям от финансовата криза, заяви още Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР, визирайки срива от 2008 година. 

“Самозалъгване” е да се вярва, че страните ще отскочат бързо нагоре, коментира той пред BBC. Неотдавна Гурия предупреди, че едно сериозно огнище на епидемия може да доведе до свиване на половина на глобалния растеж – до 1.5%, но сега като че ли и това изглежда твърде оптимистично. 

Докато броят на загубените работни места и фалитите на компании остава неясен, Гурия смята, че страните ще се борят с икономическия спад “години напред”. Според него много от най-големите икономики в света ще изпаднат в рецесия през идните месеци, отбелязвайки две последователни тримесечия на спад. 

“Дори да не се стигне до глобална рецесия, няма да има нито растеж, нито отрицателен растеж в много от икономиките на света, включително някои от по-големите, следователно ще получите не само нисък растеж през тази година, но също така ще отнеме повече време, за да се вдигнем”, коментира той.

Голям шок

Гурия заяви, че икономическата несигурност, създадена от вируса, е породила по-голям шок, отколкото по време на терористичните атаки на 11 септември или финансовата криза през 2008 г.

Една от причините според него е свързана с неяснотата от това колко хора ще останат без работа. “Също така не знаем колко време ще отнеме да се оправят стотиците хиляди малки и средни предприятия, които вече страдат”, посочва още той. 

Правителствата по света предприемат безпрецедентни стъпки в подкрепа на работниците и бизнеса по време на епидемията. Във Великобритания бе обещано да се платят заплатите на служителите, които не могат да работят заради пандемията.

Гурия призова правителствата да изградят правила за вземане на заеми и да “хвърлят всичко, което имаме в това отношение“, за да се справим с кризата. Той обаче предупреди, че по-големият дефицит и по-големите натрупани дългове също ще тежат на силно задлъжнелите държави за години напред.

Без бързо възстановяване

Само преди седмици политиците от клуба на богатите нации от Г-20 изразиха мнение, че възстановяването ще придобие V-образна форма – с кратък и рязък спад в икономическата активност, последван от бърз растеж.

“Това вече е по-скоро пожелателно мислене”, смята Гурия, според когото към момента е пределно ясно, че формата няма да е V-образна. Той е на мнение, че в най-добрия случай ще е U-образна – с дълго възстановяване на дъното преди да се стигне до период нагоре. 

“Може да избегнем да изглежда като “L”, ако днес вземем правилните решения”, подчерта още Гурия.

ОИСР призовава за четиристепенен план за справяне с епидемията, включително безплатни тестове за вируси, по-добро оборудване за лекари и медицински сестри, парични преводи на работници, включително самостоятелно заетите лица и празнични плащания за бизнеса.

Гурия го сравнява с плана на Маршал, помогнал за възстановяването на Европа след Втората световна война.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | ОИСР | коронавирус | пандемия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини