Olympus напуска бизнеса с фотоапарати

Снимка: Unsplash
12:48 24.06.2020
Olympus обяви планове за излизане изцяло от бизнеса с камери, като продаде звеното си на инвестиционния фонд Japan Industrial Partners, придобил по-рано компютърния бизнес VAIO от Sony. Двете страни са подписали меморандум за разбирателство, според който японският производител на фотоапарати ще прехвърли всичките си акции на фонда, уточнява TheVerge. 

Въпреки че е известна на аудиторията преди всичко с камерите си, те всъщност представляват малка част от бизнеса на Olympus, която сега е съсредоточена върху предоставянето на медицинско оборудване (като ендоскопи). Японският бранд за фотоапарати привлече вниманието през последното десетилетие със серията Pen, породила носталгия към филмовата ретро фотография. 

За оттеглянето от фото сегмента намекна още миналата година изпълнителният директор на Olympus Ясуо Такечи, макар че по-късно думите, изречени пред репортери, бяха опровергани от компанията.  

Пазарът на цифрови фотоапарати се сви драстично през последните години на фона на еволюцията на смартфоните, които днес предоставят все по-добри и функционални камери. 

Що се отнася до инвестиционния фонд – както и с VAIO, планът е да оптимизира бизнеса и да продължи да разработва продукти под вече известната марка Olympus. Окончателното споразумение за придобиването се очаква да бъде сключено до края на септември, а сделката да се финализира по-късно през годината.  



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Olympus | продажба | бизнес | фотоапарат | Japan Industrial Partners

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини