ОПЕК+ увеличава производството на петрол, но това „едва ще бъде усетено“

С надежди за възстановяване на търсенето

19:35 15.07.2020

ОПЕК и неговите партньори взеха решение да увеличат обема на петролната си продукция от следващия месец, но въздействието на този ход „ще бъде почувствано много леко“, тъй като търсенето вече се възстановява от коронакризата, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман пред Bloomberg.

След почти три месеца на исторически съкращения на добивите, които трябваше да компенсират най-лошите ефекти от пандемията, картелът, ръководен от Рияд и Москва, ще пристъпи към своя план за постепенно увеличаване на доставките. Решението беше очаквано, но все пак носи известни рискове за картела след рекордните нови случаи на коронавирус в САЩ, най-големият потребител на петрол в света.

„В момент, когато се насочваме към следващата фаза на споразумението, допълнителното предлагане в резултат на планираното смекчаване на ограниченията върху добива ще бъде потребено, тъй като търсенето продължава да се възстановява“, заяви Абдулазиз бин Салман в началото на видео конференцията на ОПЕК+ в сряда.

„Икономиките по света се отварят, въпреки че това е предпазлив и постепенен процес. Признаците за възстановяване са непогрешими“, допълни той.

След новината от ОПЕК+ към 19:30 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 0.93% до 43.31 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI - с 0.97% до 40.70 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници ще увеличи с около 2 млн. барела на ден продукцията си от рекордно ниските нива през изминалите три месеца. Въпреки това тя ще остане със 7.7 млн. барела на ден под нивото от месец април. Двамата най-големи членове на групата, Русия и Саудитска Арабия, подкрепиха публично този ход.

Това увеличение на предлагането ще бъде компенсирано донякъде от членовете, които не изпълниха своите ангажименти за намаляване на производството през май и юни - като Ирак и Нигерия. Те ще компенсират тези недостатъци с 842 хил. барела на ден допълнителни намаления през август и септември, заявяват делегати пред Bloomberg.

Ограниченията на групата от началото на май бяха еквивалентни на почти 10% от глобалното предлагане и помогнаха за двойното вдигане на цените на петрола след тежките удари, на които бе подложен пазара през март и април, когато търсенето се понижи с повече от 20 млн. барела на ден.

„Днешният ход на ОПЕК+ е в съответствие с настоящите пазарни тенденции. Почти изцяло увеличението на продукцията ще се консумира на вътрешните пазари на страните производители, докато търсенето се възстановява“, заяви руският енергиен министър Александър Новак.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | ОПЕК | поскъпване на петрола | съкращения на добивите | увеличаване на производството на петрол