Отменяне на Олимпиадата в Токио ще удари сериозно застрахователите

Компаниите от сектора призовават японското правителство да реши скоро какво ще прави

Снимка: БТА
20:28 28.02.2020

Застрахователните компании по света са застрашени да понесат загуби за милиарди долари, ако заради китайския коронавирус Covid-19 Летните олимпийски игри в Токио бъдат отменени, пише Reuters.

В Япония са регистрирани над 200 случая на заразени с коронавируса, от който вече са болни над 80 хил. души по света. 2800 пък са починали вследствие на заразата, предимно в Китай.

Правителството на японския премиер Шиндзо Абе нареди редица спортни събития да бъдат отменени в опит да се овладее разпространението на епидемията. За Олимпийските игри, в които Япония инвестира около 12 млрд. долара, ще се проведат, както е планирано – на 24 юли.

Остават в сила страховете обаче, че Олимпиадата може да бъде отложена, преместена в друга държава или дори отменена. Тази седмица Дик Паунд, член на Международния олимпийски комитет (МОК), заяви че това решение трябва да бъде взето до месец май.

Адриан Томас, директор в застрахователната компания Aon, коментира, че като цяло, колкото по-късно се вземе решение относно Олимпиадата, толкова по-високи ще потенциалните загуби от него.

„Ако се наложи игрите да бъдат отменени 2-3 седмици преди определената дата, те вече ще са направили всички необходими за събитието разходи. Ако вземат решение 2-3 месеца преди датата, ще имат възможност да си спестят някои разходи“, обяснява Томас.

Вчера председателят на МОК Томас Бах заяви, че Комитетът няма „План Б“ за Олимпийските игри.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | Япония | Олимпиада | Токио | зараза | епидемия | Летни олимпийски игри | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини