„Метрополитен“ пак отлага пускането на третия лъч на метрото

Първоначалният срок за пускане на този участък от подземната столична железница беше октомври 2019 г.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:46 17.12.2019

Пускането на първия участък от третата линия на метрото в столицата отново беше отложен. Той ще бъде пуснат най-рано през април следващата година, обяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД пред транспортната комисия на Столичния общински съвет, пише "Дневник".

Това е поредното отлагане на пускането в експлоатация на третия лъч на метрото. Първоначално се очакваше той да бъде пуснат до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и беше казано, че първите метровлакове по третия лъч ще тръгнат през февруари 2020 г. На днешното заседание стана ясно, че началото на дългоочакваната метролиния отново ще се отложи с още два месеца.  

Става въпрос за трасето от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. „България“, при Медицинска академия и НДК. Те са напълно готови и сега по тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч.

В момента метролинията е на технологичен етап от изпитанията на автоматичните системи за управление, които се извършват от фирмата производител „Сименс“. Срокът за тях е 9 месеца, обясни инж. Братоев.

„На първите две станции екипът на „Сименс“ започна работа още през юни и там вече са почти на финала на изпитанията“, каза той. Сега се въвежда софтуерната информация по готовото трасе. От всяка точка по маршрута ще се получава информация за влака в диспечерския център. Новите влакове са напълно автоматизирани и функциите на машиниста са ограничени, но в екстремни ситуации той може да поеме ръчно управление, добави Братоев.

Цялата работа по първия участък на третата метролиния трябва да приключи „по-рано от месец май“, каза той пред транспортната комисия. Строителните работи по другия участък - от „Попа“ до метростанция „Ген. Владимир Вазов, завършват през този декември, обяви Братоев.

Следващият етап на третия метродиаметър – от „Красно село“ през „Овча купел“ до гара на жп линията София - Перник, е готов на около 70%. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тогава ще започнат 9-месечните изпитания на системите за управление, отбеляза Братоев, което означава, че през 2021 г. би трябвало да започне експлоатацията му.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | метро | срокове | трети лъч

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини