Пазете се от даровете на германските финансови министри

Предложението на Олаф Шолц за обща европейска депозитна застраховка вероятно не е това, за което се представя

Снимка: БТА
15:55 11.11.2019
Пазете се от германските финансови министри, които носят дарове. Така, перефразирайки част от омировата „Илиада“, британският вестник Financial Times започва своя анализ на предложението на Олаф Шолц от миналата седмица да се създаде Обща депозитна гаранция (European Deposit Insurance Scheme /EDIS/). Това, според FT е важно наистина, но целите на германския финансов министър вероятно не са такива, каквито той обяви.

Също така, вестникът предупреждава да се следи внимателно и промяната на немските възгледи по отношение на фискалната политика. Повечето германски икономисти се изказват в подкрепа на по-маяабно бюджетно стимулиране на икономиката. Някои дори започват да критикуват 10-годишното конституционно правило за поддържане на балансиран бюджета, което пък е причината за големите фискални излишъци в страната. Ако се четат само заглавията в медиите, може да изглежда, че Германия най-накрая започва да променя своите възгледи за финансовата и фискалната политика. Но не забравяйте да прочетете малкия букви, предупреждава FT.

По отношение на застраховането на депозитите се открива промяна в стратегията, но все още не по същество. По времето на Волфганг Шойбле, предишният финансов министър, Германия твърдеше, че дори няма да се говори за обща застраховка на депозитите в целия ЕС, освен ако рисковете в банковата система не намалеят. Шойбле също така искаше ЕС да прекрати практиката, при която банките могат да купуват облигации на своите държави, без да привързват рискови тегла към тези инвестиции.

Позицията на Шолц по същество е същата, с една важна разлика: той е готов да преговаря без предварителни условия. Това, което той публикува миналата седмица, показва, че иска сериозна дискусия. Но червените линии са непроменени.

Има много пречки пред идеята. Италия например ще има полза от общата застраховка на депозитите в целия ЕС, но загубите ѝ от премахването на нулевите рискови тегла ще са по-големи. Холандците пък са съгласни с германците за намаляване на финансовия риск, но не са съгласни с друго германско предложение - за хармонизиране на корпоративната данъчна основа (нещо, което е в ущърб и на България - бел. ред.).

Освен това, не приемайте, че г-н Шолц има подкрепата на коалицията си, пише в анализа си FT. Канцлерът Ангела Меркел приветства позицията на финансовия си министър като "принос към дискусията". Това обачше не е държавна политика. Най-голямата вътрешна опозиция вероятно идва от влиятелните спестовни банки (Sparkassen).

Въпреки че има промяна по отношение на застраховката на депозитите, не се вижда нищо по фискалната политика. Г-жа Меркел миналата седмица повтори червената линия на партията си – бюджетът или трябва да е балансиран, или да бъде на излишък - комбинация, известна на немски като „черна нула“. С постигнатия фискален излишък за 2018 г. от 1.9% от брутния вътрешен продукт (БВП) има известна свобода, но по-голямата част от него ще бъде използвана от автоматичните фискални стабилизатори и наскоро договорения пакет за климата.

Противопоставянето на дискреционния фискален стимул е масово в рамките на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел. Социалдемократите (СДП), особено г-н Шолц, също са фискални консерватори. Някои, но не всички, са отворени за фискални стимули по време на рецесии.

Предисторията на голяма част от дискусиите е кандидатурата на г-н Шолц за овакантения пост в СДП. Предложението за застраховане на депозитите му носи подкрепата на проевропейското крило на партията. Неговото противопоставяне на повече разходи за отбрана е популярно отляво, а фискалният му консерватизъм се харесва вдясно.

През последната седмица на ноември членовете на СДП ще избират между две конкурентни двойки кандидати. Водещата половинка на Шолц е Клара Гейвиц, източногермански политик. Те се състезават срещу Норберт Уолтър-Борджанс и Саскиа Ескен, част от по-лявото крило на партията. Този вот ще има отношение към друго голямо решение на СДП - за бъдещето на голямата коалиция. Ако членовете на СДП гласуват за билета за Шолц/Гейвиц, те косвено ще затвърдят Меркел и Шолц на правителствените им длъжности. Ако не, може да има избори през пролетта.

Зелените вероятно ще бъдат член на следващото правителство. Те направиха полезното предложение за добавяне на правилото за устойчиви инвестиции към конституционното изискване за балансиран бюджет. Идеята е да се гарантира, че намаляването на дефицита няма да се случи за сметка на инвестициите в публичния сектор.

Това не е формална, техническа промяна. Но тя би осигурила средно по-свободна фискална политика. Зелените също ще изискват повече публични инвестиции, за да помогнат на Германия да постигне договорените климатични цели. Не се виждат съществени промени във фискалната политика, освен ако и зелените не влязат в коалицията, смята FT. Към този момент обаче най-вероятният сценарий за коалиция би бил между ХДС и Християнсоциалния съюз.

В крайна сметка, закъснялото предложение на Шолц разкрива дефицита в управлението на Еврозоната като политическа тема: ако идеите му някога видят бял свят, най-вероятно това ще бъде без него и неговата партия на власт, завършва изданието.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фискална политика | Олаф Шолц | застраховаане на депозити