Петкова обеща „Балкански поток“ да е готов до 3 месеца

Ако затваряме ТЕЦ-ове, ще е по икономически причини, обясни министърът по повод "Зелената сделка"

Снимка: Economic.bg
10:53 21.02.2020

През месец май трябва да бъдат готови първите 308 км от „Балкански поток“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод информацията, че има забавяне в изграждането на проекта.

„Тези 308 км ще дадат възможност на практика чрез ползване и на нашата национална газопреносна инфраструктура да бъдат направени доставки на природен газ до Сърбия. В последствие, в рамките на договора, ще бъдат изградени и останалите 166 км“, каза тя по bTV.

Петкова обясни, че са доставени 239 км тръби, 162 км от трасето е почистено.

По повод информацията, която се появи, че Сърбия би могла да ни помогне в изграждането на проекта, тя обясни, че никой не може да ни помага, защото изборът на изпълнител се случва по Закона за обществените поръчки и той вече е избран. „Консорциум „Аркад“ е изпълнител на този договор и изпълнител на обществената поръчка, и той отговаря за сроковете, които са ангажирани в рамките на този договор“, каза Петкова.

Според нея не е възможно проектът да спре заради чужд натиск, защото се спазват всички европейски правила.

Тя коментира и „Зелената сделка“ на ЕС, която според нея е голямо предизвикателство не само за България. Петкова отново подчерта колко важни са мощностите за страната ни, тъй като 48% от нашата електроенергия се произвежда от тях, а през зимата достигат 60%. „България и всички останали държави членки на ЕС подкрепиха тази зелена сделка, на този етап се въздържа само Полша“, каза тя и добави, че сделката е свързана и с поредица от положителни ефекти за обществото, което заслужава адмирации.  

„Позицията на България е, че когато говорим за такъв преход, то той трябва да бъде плавен и справедлив и съобразен със спецификите на всяка една държава“, каза министърът. На въпрос дали са изпуснати сроковете, в които България може да защити ТЕЦ-овете си, Петкова отговори: „не, няма такова нещо“. „В момента България работи по механизъм за капацитет. Никъде в европейските регламенти и документи няма посочена дата, в която държавите членки, които ползват такъв тип мощности, трябва да ги затворят“, обясни още тя.

„Европейската комисия казва, че до 2030 г. трябва да бъдат редуцирани емисиите до 50-55%, а до 2050 г. трябва да има нулеви емисии. Всяка държава трябва да направи своя разчет така, че да постигне тези цели“, категоричен е министърът. По думите ѝ обаче този преход не трябва да поставя под риск енергийните системи на всяка една държава. „Това са основни тези, от които няма да отстъпим“, добави Петкова.

„Ако бъдат затворени мощности, то ще бъде само по икономически причини заради поскъпването на квотите въглеродни емисии“, обясни още Теменужка Петкова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Теменужка Петкова | срок | Тецове | Балкански поток | зелена сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини