Борисов отново разпореди крайградските пътища на София да са без винетка

Съответната община обаче ще трябва плаща за тяхното поддържане, а не АПИ, каза министър Аврамова

11:39 19.02.2020

Всички общини, които искат да бъдат освободени от обхвата на платената пътна мрежа и да не заплащат винетна такса, трябва да подадат в Агенция „Пътна инфраструктура“ съответното искане с обхвата на пътищата и километрите. Това е решението и нареждането на премиера Бойко Борисов, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова след заседанието на Министерски съвет днес.

Тя обясни, че решението е за всички общини в България в близост до общински център. След подписване на споразумението, съответната община ще трябва плаща за тяхното поддържане, а не АПИ, стана ясно от изявлението ѝ.

„АПИ ще сключва споразумения с тези общини като те ще поемат възмездно издръжката за поддържането на пътя. Съответно ще бъде променено решение 959 от декември 2018 г. на Министерски съвет. Като при сключване на такива споразумения между общините с АПИ, тези пътища и този обхват ще бъдат извадени от това решение за обхвата на платената пътна мрежа с винетна такса“, каза Аврамова.

Никой не е глобен от населените места, за които между АПИ и Столична община се водят преговори. „По време на преговорите няма да има глобени по тези пътни отсечки“, категорична е Аврамова.

Тя обясни, че пътищата, които станаха обект на напрежение последните дни, са в обхвата на пътищата, за които се дължи винетна такса, тъй като са част от републиканската пътна мрежа и се поддържат от АПИ. След като общината подпише споразумението с Пътната агенция, то тя ще трябва да поеме разходите за поддръжка на тези пътища.

По думите ѝ до края на тази седмица общините ще бъдат уведомени и ако имат желание ще се споразумеят с АПИ.

„Не знам дали общините са си заложили средства за поддръжката на тези пътища. Не мога да кажа конкретна цифра. Поддръжката ще е от порядъка на 1 млн. лв.“, коментира още министърът.

По думите ѝ Северната скоростна тангента няма да бъде освободена от тол системата, но ще бъде от винетните такси като поддръжката ѝ ще бъде разпределена между АПИ и общината.

„Не сме обяснили на хората достатъчно навреме, че там няма да има проблем докато не приключат преговорите“, каза още тя по повод напрежението, което се създаде сред населението заради винетните такси в крайградските пътища около столицата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | Бойко Борисов | общини | АПИ | винетки | обхват | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини