Подизпълнител за „Северен поток 2“ спря работа заради САЩ

Базираната в Швейцария Allseas изисква от Вашингтон повече яснота за евентуалните санкции спрямо нея

Снимка: БТА
12:15 21.12.2019
Базираната в Швейцария компания Allseas, която е една от подизпълнителите по строителството на газопровода „Северен поток 2“ е спряла работа и е заявила, че няма да продължи докато не получи повече яснота относно евентуалните американски санкции спрямо нея, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

„Allseas спря полагането на тръбопровода, докато не бъдат получени правни, технически и екологични разяснения. Завършването на проекта е важно за сигурността на енергийните доставки за Европа“, гласи изявлението на компанията.

Останалите компании, участващи в строителството на газопровода, заявиха, че ще работят проектът да бъде завършен в най-кратки срокове.

На 19 декември американските републикански сенатори Тед Крус и Рон Джонсън предупредиха Allseas да не ускорява изграждането на „Северен поток 2“, като отбелязват, че компанията не трябва да очаква отсрочки или отстъпки при въвеждането на американски санкции въз основа на законопроекта за бюджета за отбрана за фискалната 2020 г.

Според писмото от сенаторите американските санкции заплашват Allseas с блокиране на всички транзакции през финансовата система на САЩ, изземване на имущество от юрисдикцията на страната, включително седалището на дъщерното дружество Allseas USA в Хюстън, Тексас. Както и замразяване на финансовите активи в американските банки и задържане на кораби или фирмени материали на територията или териториалните води на Съединените щати.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Русия | газопровод | санкции | Северен поток 2 | Allseas