MBL: Бизнесът в София масово се насочва към „хоум-офис“

Част от компаниите твърдят, че са се появили нови възможности за разрастване в резултат на пандемията

Снимка: Unsplash
16:04 22.07.2020

Повече от половината наематели на офиси в София (55%) казват, че в резултат на пандемията ще променят модела на работата си от изцяло традиционнен офисен модел към изцяло дистанционен или полу-дистанционен модел. Това показва анкетно проучване на компанията за бизнес имоти MBL на 100 наемателя на офис площи в София.

Около две трети (63%) от анкетираните очакват негативен ефект върху бизнеса във връзка с пандемията, докато при 19% не се очакват значителни промемени. 7% са песимисти относно краткосрочните и дългосрочни резултати, докато при 11% от компаниите са се появили нови възможности за разрастване в резултат на пандемията.

По-голямата част от наемателите (42%) нямат планове за промяна на броя служители, докато 30% все още не са сигурни  дали ще има някакъв ефект върху броя на персонала. Само една пета от анкетираните наематели дават негативна обратна връзка, предвиждайки съкращения, а 9% планират разрастване.

Резултатите от проучването показват, че бъдещият офис ще бъде гъвкав, като по-голямата част (57%) от работните места ще са разположени в стандартния офис, една трета (32%) от служителите ще работят от вкъщи, а 11% ще използват гъвкави офис пространства.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: офиси | наематели | бизнес имоти | хоум офис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини