Правителството бърза да вземе нов вътрешен заем от 200 млн. лв.

Първият търг показа силен интерес от страна на институционалните инвеститори

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
14:05 17.01.2020

Министерството на финансите планира да изтегли още 200 млн. лв. заем от вътрешния пазар във втория за тази година аукцион за държавни ценни книжа. Търгът е планиран за 27 януари, съобщава Българската народна банка (БНБ), която организира пласирането.

Новият дълг ще бъде със срочност десет години и шест месеца, с фиксирана годишна лихва от 0.50%.

Министерство на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното, се казва в съобщението на БНБ.

Това е вторият търг за 2020 г., като първият постигна голям успех и показа силен интерес от страна на институционалните инвеститори към българския вътрешен дълг. Страната продаде 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 200 млн. лв. при отрицателна доходност, т.е. инвеститорите (основно банки, пенсионни фондове и застрахователи) си плащат на държавата да работи с парите им. Това бе първият път, в който има отрицателна доходност при 5-годишните ДЦК. Досега правителството е пласирало книжа с възвращаемост за инвеститорите под 0% при сегмента на 4- и 10-годишните облигации.

Тази година в бюджета са заложени 1 млрд. лв. за държавен дълг от вътрешния пазар. В есенния си макроикономически доклад от 2019 г. Европейската комисия заявява, че очаква през 2020 г. балансът на бюджета да остане положителен, а публичният дълг да се свие като дял от БВП.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дълг | БНБ | аукцион | държавен дълг | държавни облигации | вътрешен заем