Най-търсените умения за работа през 2020 г. според LinkedIn

Платформата класира както \"твърдите\" умения, така и \"меките\"

Най-търсените умения за работа през 2020 г. според LinkedIn

Снимка: Pixabay

1560 ~ 2 мин. четене
Тази година блокчейн (Blockchain) оглави списъка на топ умения, които се търсят от служителите по целия свят, според професионалната платформа LinkedIn.

Блокчейн технологията за пръв път се появи през 2009 г. с раждането на криптовалутите, но оттогава се използва и в други сфери.

Възможността за съхраняване, валидиране, оторизиране и преместване на данни през интернет с blockchain означава, че сега тя се използва за сигурно съхраняване и изпращане на всеки цифров актив. 
Технологията също съхранява постоянен и нередактируем запис на въвеждане на данни.

Работат с блокчейн е приоритет за работодателите от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Австралия, установи LinkedIn. За първи път блокчейн попада в класацията, и то направо на първо място, отбелязват от платформата.

Индустриите извън сектора на финансовите услуги все повече търсят таланти с опит в блокчейн, коментират от платформете - включително търговията на дребно, корабоплаването, здравеопазването, земеделието и игрите.

LinkedIn измерва търсенето, като преглежда профилите на своите потребители, за да определи честотата на наемане на хора с различни набори от умения.

Облачните технологии заемат второто място - технологията, позволяваща съхраняването и управлението на данни в интернет. Хората, работещи в тази област, могат да разработват архитектурата, дизайна и доставката на облачни системи.

На трето място идват аналитичните изчисления - способността да се осмислят данни и да се разкрият прозрения, които могат да помогнат за бизнес решенията.

Изкуственият интелект (AI), който е технологията, развиваща машинното обучение, е четвъртата най-търсена област на „твърдите“ умения за работодателите.

На пето място влиза UX дизайн (user experience design - дизайн на потребителско преживяване), като акцентът е върху потребителския опит в технологиите.

Топ 10 на най-търсените твърди умения в световен мащаб

1. Блокчейн

2. Облачни технологии

3. Аналитични изчисления

4. Изкуствен интелект

5. UX дизайн

6. Бизнес анализ

7. Партньорски маркетинг

8. Продажби

9. Научни изчисления

10 . Видео продукция

Меки умения

LinkedIn прави класация и на „меките“ умения - междуличностните качества, които работодателите искат най-много в своя персонал. Списъкът е много подобен на този от 2019 г., като креативността се задържа на челното място.

Емоционалната интелигентност обаче се появява в Топ 5. Това е способността да възприемате, оценявате и реагирате както на собствените си емоции, така и на тези на другите.

LinkedIn каза, че това подчертава „важността на това как реагираме и общуваме с колегите си“.

Топ 5 на най-търсените меки умения в световен мащаб

1. Творчество

2. Убеждаване

3. Сътрудничество

4. Приспособимост

5. Емоционална интелигентност
Коментари: 0