Правителството отпусна 28 млн. лв. на общините за ДДС по европрограми

Други 18 млн. лв. са отпуснати за обезщетения на педагогическия персонал в общинските образователни заведения

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:49 20.11.2019
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2019 г. в размер до 28 млн. лв. Средствата ще отидат за плащания на данък върху добавената стойност по одобрени общински проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

През 2015 г. правителството направи законодателни промени, с които позволи на местните власти да упражняват правото си на данъчен кредит за получени от тях доставки на стоки или услуги за изграждане на ВиК системи и съоръжения в изпълнение на водни проекти, осъществявани и по линия на европейските средства. Преди това разходите за ДДС на общините бенефициенти бяха недопустим разход за финансиране с европари.

С други решения от днес Министерският съвет раздаде още няколко десетки милиона. Така например са одобрени допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2019 г. в размер на 10 млн. лв. за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по Фонд „Вътрешна сигурност” и Фонд „Убежище, миграция и интеграция” - Спешни мерки.

Правителството одобри и 17.86 млн. лв. за общините, които ще ги използват за обезщетения на педагогическия персонал след прекратени правоотношения през месеците юли-август 2019 г. Средствата за обезпечаване на Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2019 г. ще се осигурят от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г. и чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет за 2019 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДДС | Фонд Земеделие | допълнителни средства | плащане на ДДС