Премиерът Борисов попълни карта за донорство

Към момента 1151 души се нуждаят от трансплантация

Снимка: Economic.bg/Архив
11:25 06.11.2019
Министър-председателят Бойко Борисов и министрите от кабинета получиха и попълниха карти за донорство, които здравният министър Кирил Ананиев им раздаде преди началото на правителственото заседание днес, предаде БНТ.

Същата карта ще получат чрез БЧК и РЗИ 50 000 души в страната, които могат да отбележат дали са съгласни след смъртта им техните органи да бъдат трансплантирани.

Премиерът Бойко Борисов попълни своята карта и заяви, че подкрепя инициативата.

Към момента 1151 души се нуждаят от трансплантация, съобщи Ананиев.

Борисов апелира да не се гледа егоистично, да няма предразсъдъци към този акт, а всеки да си помисли, че чрез донорството починалият близък продължава да живее с живота на спасения.

"В България се правят най-модерните операции, трансплантации, имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито тук. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблемът с предразсъдъците? 1 151 човека чакат. И това след това ги връща изцяло към живот, прави ги абсолютно здрави хора. Надявам се всеки един да се замисли и да го прецени. И ако толкова си мислят какво би се случило като дадат орган, да си помислят - част от тях остава да живее. Става дума за хиляди хора. Надявам се да подкрепите и вие тази кампания", заяви Борисов.

Кирил Ананиев отбеляза, че ръка в кампанията са подали всички религиозни общности, които ще апелират в своите проповеди да се даряват органи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Кирил Ананиев | карта | органи | донорство | здравна карта за донорство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини