Приходите и печалбата на Telenor продължават да растат

Приходите растат с 1.6%, а печалбата с 1.8% на годишна база през третото тримесечие на 2019 г.

14:59 12.11.2019
Българският телеком оператор Telenor затвърди тенденцията за ръст на приходите и печалбата и през третото тримесечие на 2019 г. Това става ясно от отчета на финансовите ѝ резултати за периода. 

Общите приходи между юли и септември достигат 193 млн. лева, отбелязвайки ръст от 1.6% спрямо същият период на 2018 г. Те са повече тези през предходното тримесечие, когато бяха отчетени 180 млн. лева. Причината за положителния тренд е свързана основно с по-високия среден приход от потребител (ARPU), който е скочил с 8% през разглеждания период на годишна база. През третото тримесечие на 2019 г. той вече е 15.90 лева. 

Благодарение на ръста в общите приходи, както и на подобряването на ефективността, се наблюдава и увеличение от 1.8% на печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA). Така тя възлиза на 93 млн. лева за третото тримесечие спрямо същия период на 2018 г. През предходното тримесечие пък възлизаше на 82 млн. лева. 

Лек спад има в броя на клиентите на Telenor, който според компанията се дължи на продължаващата тенденция на пазара за консолидация на SIM картите. В резултат общо абонатите към днешна дата възлизат на 3.08 милиона, от които 21% са потребители на предплатени услуги. 

Основният фокус на инвестиции през 2019 г. остава повишаването на качеството на мрежата и на клиентското преживяване, уверяват от Telenor. От телекома припомнят някои от инициативите си през годината, като възможността за активиране без допълнително заплащане на всички трафик пакети, които са част от плановете Total+, както и новите възможности в дигиталните канали. 

През юли Telenor започна и поредица от тестове на 5G технологията, които показаха потенциала за нови бизнес модели в различни сфери на икономиката. Компанията проведе любопитни демонстрации в областта на медицината, образованието, забавлението, както и в производствена среда. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансови резултати | Telenor | Теленор България | трето тримесечие